6 definiții pentru harar

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

harar sn vz arar1

harar (haral) n. 1. sac din păr de capră: bate Turcii de-i omoară și mi-i bagă prin harale de mi-i dă pe Olt la vale POP.; 2. un fel de țol gros și rar țesut din păr de capră din care se fac traiste pentru cai sau se acoper căruțe. [Turc. HARAR].

harár m. (turc. harar, ngr. harári, sîrb. harar, id.). Sud. Rar azĭ. Mare sac (2 metri) de dus lîna. Conținutu acestuĭ sac. S. n., pl. e. Munt. Un fel de țol (de păr de capră) din care se fac traĭste, coviltire saŭ corturĭ. – Și arar și haral. V. țuhal.

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

HARÁR (HARÁL) s. n. 1. Sac din păr de capră: bate turcii de-i omoară și mi-i bagă prin harale de mi-i dă pe Olt la vale, Pop.; 2. Un fel de țol gros și rar țesut din păr de capră din care se fac traiste pentru cai sau se acoperă căruțe. [Turc. harar]. [Dicționar universal al limbii române de Lazăr Șăineanu, ed. VIII, Editura „Scrisul românesc” S.A.]

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

HᾹRER (HARAR)m oraș în E Ethiopiei, la poalele M-ților Ahmer; 131,1 mii loc. (1994). Ind. alim. (uleiuri). Piață pentru cafea, tutun, fructe, animale. Prod. meșteșugărească. Academie militară. Colegiu agricol. Fundat în sec. 7 de emigranții din Hadramaut; capitala unui emirat (din sec. 16), H. a fost încorporat Ethiopiei (1887).

Intrare: harar
harar
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.