10 definiții pentru euphorbia

LÁPTE, (2) lăpturi, s. n. 1. Lichid alb-gălbui cu gust dulceag, foarte hrănitor, secretat de glandele mamare ale femelelor mamiferelor (care constituie hrana exclusivă a sugarului și a puiului de animal). ◊ Purcel (sau vițel) de lapte = purcel (sau vițel) care nu a fost înțărcat. Lapte-de-pasăre = desert preparat din lapte, ouă și zahăr. (Astron.) Calea-Laptelui = calea lactee, v. lactee.Loc. adj. De lapte = (despre animale) crescut pentru producția de lapte, care produce mult lapte. ◊ Compuse: (Bot.) laptele-câinelui = plantă erbacee răspândită prin locuri necultivate, a cărei tulpină conține un suc lăptos; alior (Euphorbia cyparissias); laptele-cucului = plantă erbacee cu flori galbene, a cărei tulpină conține un suc lăptos; alior (Euphorbia helioscopia); laptele-stâncii = lăptișor. 2. (Rar; la pl.) Diferite sortimente de lapte (1) sau de produse alimentare preparate din (sau cu) lapte. 3. Suc care se găsește în unele plante sau fructe ori se prepară din acestea și este asemănător la aspect cu laptele (1). ◊ Expr. (A fi) în lapte = (despre plante și părți ale lor, mai ales despre cereale) (a fi) necopt, crud. 4. (În sintagmele) Lapte de malț = malț măcinat și amestecat cu apă, folosit la prepararea berii. Lapte de var = amestec de var stins și apă, folosit la zugrăvit și în industrie; apă de var. Lapte de ciment = amestec format din praf de ciment și apă, folosit în lucrările de asfaltare, de construcții etc. – Lat. lac, -ctis.

lápte (mulsoare) s. m., pl. lápți

lápte s. n., (feluri, produse din lapte) pl. lăpturi

LÁPTE s. 1. lapte acru v. lapte bătut; lapte bătut = lapte acru. 2. (CHIM.) lapte de var = apă de var. 3. (BOT.) laptele-câinelui v. alior; laptele-cucului = a) (Euphorbia) laptele-câinelui, (pop.) alior, (reg.) areu; b) (Euphorbia helioscopia) (reg.) alior, buruiană-de-friguri, buruiană-măgărească; laptele-stâncii (Androsace chamaejasme) v. lăptișor.

LÁPTE n. 1) Lichid alb-gălbui, secretat de glandele mamare ale femeii sau femelelor mamifere, care constituie hrana nou-născuților ~ matern.Vițel (sau purcel) de ~ vițel (sau purcel) care nu a fost încă înțărcat. ~ de pasăre desert preparat din lapte, ouă și zahăr. Calea ~lui Calea Lactee. 2) Lichid alb secretat de glandele mamare ale unor mamifere domestice folosit drept aliment. ~ de vacă.~ acru lapte preparat prin fermentație din laptele fiert și covăsit cu smântână. ~ dulce lapte proaspăt, nefermentat. ~ praf produs lactat sub formă de pulbere. ~ prins lapte închegat. 3) Suc vegetal asemănător la aspect cu acest lichid. ~ de migdale. ~ de cocos. * (A fi) în ~ se spune despre cereale care sunt în stadiu de coacere. ~ de var amestec de var stins și apă. ~ de ciment amestec de praf de ciment și apă. ~le-câinelui plantă erbacee a cărei tulpină conține un suc asemănător laptelui; alior. ~le-cucului plantă erbacee cu flori galbene a cărei tulpină conține un suc lăptos amar. /<lat. lac, lactis


Definiții din dicționare specializate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

EUPHORBIA L., EUFORBIA, fam. Euphorbiaceae. Gen originar din America, Africa, Asia Mică, Europa, Mexic, cca 1 600 specii, erbacee, arbustive, unele suculente asemănătoare cactaceelor, anuale și vivace, cu suc lăptos. Flori nesemnificative, uni- sexuate, fără perigon, dispuse umbeliform la capătul tulpinii principale, involucrul (cu mai mult de 10 stamine, fiecare stamină la bază cu un solz mic) 4-5 lobat; între lobi există glande provenite din transformarea laciniilor (4). Din mijlocul involucrului, dintre stamine, crește floarea femelă, redusă la un ovar stipelat. Elementul decorativ îl constituie bracteele (frunze modificate) situate la baza inflorescenței, formînd o rozetă. Frunze mari, alterne, ovoide, lunguiețe, ascuțite la vîrf, întregi sau puțin lobate. Fruct, capsulă cu 2-6 semințe. În țara de origine de 5-6 m înălțime, la noi 0,70-1,20 m, în funcție de condițiile de cultură și epoca de înmulțire. Tulpină erectă, ramificată, 3-6 ramuri, obișnuit 25-30 internodii.

E. grandidens Haw. Specie care, în țara de origine, atinge 10 m înălțime, arbust ramificat cu ramuri în 4 muchii, cenușii și ghimpi bruni.

E. heterophylla L. Specie care înflorește vara-toamna. Frunze roșii. Plantă anuală (cca 80 cm înălțime), se seamănă în apr. în răsadniță, răsadul se repică la ghivece, apoi se plantează la loc definitiv, la 25-30 cm distanță. Se dezvoltă bine în terenuri calde, expuse la soare, cu sol ușor și fertil. Se folosește ca bordură la rabatele formate din plante decorative prin frunze.

E. pulcherrima Willd. (syn. Poinsettia pulcherrima Grah.). Specie originară din Mexic și America. înflorește în dec.-mart. Florile galbene, nesemnificative, unisexuate, cu o structură variată, se formează la capătul tulpinii principale. Bracteele mari, roșii-strălucitoare, albe sau limon, situate la baza inflorescenței, formează o rozetă ce apare în perioada înfloritului. Frunze ovoide, alungite, eliptice, lanceolate, ascuțite la vîrf, cu margini întregi sau ușor lobate, caduce. Arbust de seră (cu mare valoare decorativă), conține în toate organele laticifere, iar ramurile anuale sînt erbacee, suculente. În cultură sînt numeroase soiuri, cu bractee albe, roșii, roz, cu diferite nuanțe si panașate (Pl. 33, fig. 192).

Euphorbia fulgens Karw. (syn. E. jacquiniaeflora Hook.). Specie care înflorește iarna. Flori în ciorchini mici, înconjurate de bractee roșii, asemănătoare unor petale. Frunze mici, eliptice, verzi-închis, persistente. Arbust peren de seră, 90 cm înălțime, se cultivă în compost bogat, la 12°C. I se aplică tăieri după înflorire.

Intrare: euphorbia
euphorbia