2 intrări

4 definiții


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

Electra f. Mit. sora Iphigeniei și a lui Oreste, scăpă pe fratele ei și-l îndemnă să răsbune uciderea părintelui lor Agamemnon.


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

Electra 1. Una dintre fiicele lui Oceanus și ale lui Tethys și mama lui Iris – mesagera zeilor – și a harpiilor. 2. Una dintre cele șapte pleiade, fiicele lui Atlas și ale Pleionei, denumite după tatăl lor și atlantide (v. și Atlantides). Din unirea ei cu Zeus s-au născut Fardanus, Iasion și – după o versiune – Harmonia. 3. Fiica lui Agamemnon (v. și Agamemnon) și a Clytaemnestrei. După uciderea lui Agamemnon, numai mila Clytaemnestrei o scapă pe Electra de mînia lui Aegisthus și de moarte. Aegisthus o zăvorăște însă pe Electra în palatul lui din Mycenae. Apoi, temîndu-se că va naște urmași care-i vor lua tronul, el o căsătorește cu sila cu un țăran. La întoarcerea lui Orestes (v. și Orestes), Electra își îndeamnă și-și ajută fratele să-i omoare, la rîndul lui, pe cei doi ucigași. Cînd Orestes e urmărit de erinii, ea e alături de el, înconjurîndu-l cu dragostea și grija ei de soră. Mai tîrziu, Orestes pleacă împreună cu prietenul său Pylades în Taurida. În lipsa lui, zvonindu-se că ar fi mort, Aletes, fiul lui Aegisthus, uzurpă tronul cetății Mycenae. Electra pleacă atunci la Delphi, unde îl întîlnește pe Orestes, se întorc împreună acasă și-l detronează pe Aletes. Electra se căsătorește apoi cu Pylades, prietenul fratelui ei, cu care are mai tîrziu un fiu, pe nume Strophius.

ELECTRA (în mitologia greacă), fiica lui Agamemnon și a Clitemnestrei. L-a îndemant și l-a ajutat pe fratele ei, Oreste, să răzbune moartea tatălui lor. ◊ Complexul Electrei = (în accepția lui C. Jung) Termen desemnând varianta feminină a complexului lui Edip.

Laodice 1. Una dintre fiicele lui Priamus și ale Hecubei. S-a căsătorit cu Helicaon, fiul lui Antenor. După căderea Troiei, în timp ce căuta adăpost fugind din calea invadatorilor, Laodice a dispărut, fiind înghițită de pămîntul care s-a deschis în fața ei. 2. Denumire purtată de Electra, fiica lui Agamemnon și a Clytaemnestrei.

Intrare: electra
electra
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
Intrare: Electra
Electra
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.