8 definiții pentru cloisonné


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

CLOISONNÉ s. n. 1. Tehnică de lucrare a emailului, care constă în turnarea acestuia în mici despărțituri sau compartimente metalice, în funcție de motivul decorativ. 2. Obiect astfel realizat. [Pr.: cloazoné] – Cuv. fr.

cloisonné [At: DEX2 / P: cloa-zo-ne / V: cloazonat a / Pl: ~uri / E: fr cloisonne] 1 sn Tehnică de lucrare a emailului, care constă în turnarea acestuia în mici despărțituri sau compartimente metalice, în funcție de motivul decorativ. 2 sn Obiect realizat prin cloisonne (1). 3 a (Rar; îf cloazonat) Lucrat prin cloissone (1).

CLOISONNÉ s. n. 1. Tehnică de lucrare a emailului, care constă în turnarea acestuia în mici despărțituri sau compartimente metalice, în funcție de motivul decorativ. 2. Obiect astfel realizat. [Pr.: cloa-zo-né] – Cuv. fr.

CLOISONNÉ adj. (Despre emailuri) Lucrat potrivit unei tehnici care permite încastrarea emailului în metal. // s.n. Tehnică de lucru a emailului care permite încastrarea sa în suporturi metalice. [Pron. cloa-zo-né, var. cloazonat, -ă adj., s.n. / < fr. cloisonné].

CLOISONNÉ /CLOA-ZO-NÉ/ s. n. 1. tehnică de lucrare a emailului sau a pietrelor semiprețioase constând în încastrarea acestora într-o împletitură de metal, separând motive florale sau geometrice, policrome. 2. obiect astfel realizat. (< fr. cloisonné)

CLOISONNÉ [pr.: cloazoné] n. 1) Tehnică de lucrare a emailului, care constă în turnarea acestuia în mici despărțituri metalice, în funcție de motivul decorativ. 2) Obiect astfel realizat. /Cuv. fr.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

cloisonné (fr.) [pron. cloazoné] (cloi-) s. n., art. cloisonné-ul; (obiecte) pl. cloisonné-uri


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

CLOISONNÉ (cuv. fr.) [clauzoné] subst. Tehnică în arta emailului, constînd din împărțirea suprafeței suportului metalic (în funcție de desenul motivulului decorativ), prin fîșii subțiri din același material, în mici compartimente și din umplerea acestora cu smalț (de diferite culori); p. ext. obiect realizat după o astfel de tehnică.

Intrare: cloisonné
 • silabație: cloi-
 • pronunție: cloazoné
substantiv neutru (N24--)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
 • cloisonné
 • cloisonné-ul
 • cloisonné-u‑
plural
genitiv-dativ singular
 • cloisonné
 • cloisonné-ului
plural
vocativ singular
plural
* forme elidate și forme verbale lungi – (arată)

cloisonné

 • 1. Tehnică de lucrare a emailului, care constă în turnarea acestuia în mici despărțituri sau compartimente metalice, în funcție de motivul decorativ.
  surse: DEX '09 DEX '98 MDN '00
 • 2. Obiect astfel realizat.
  surse: DEX '09 DEX '98 MDN '00

etimologie: