8 definiții pentru cloisonné

cloisonné [At: DEX2 / P: cloa-zo-ne / V: cloazonat a / Pl: ~uri / E: fr cloisonne] 1 sn Tehnică de lucrare a emailului, care constă în turnarea acestuia în mici despărțituri sau compartimente metalice, în funcție de motivul decorativ. 2 sn Obiect realizat prin cloisonne (1). 3 a (Rar; îf cloazonat) Lucrat prin cloissone (1).

CLOISONNÉ s. n. 1. Tehnică de lucrare a emailului, care constă în turnarea acestuia în mici despărțituri sau compartimente metalice, în funcție de motivul decorativ. 2. Obiect astfel realizat. [Pr.: cloazoné] – Cuv. fr.

CLOISONNÉ s. n. 1. Tehnică de lucrare a emailului, care constă în turnarea acestuia în mici despărțituri sau compartimente metalice, în funcție de motivul decorativ. 2. Obiect astfel realizat. [Pr.: cloa-zo-né] – Cuv. fr.

cloisonné (fr.) [pron. cloazoné] (cloi-) s. n., art. cloisonné-ul; (obiecte) pl. cloisonné-uri

CLOISONNÉ adj. (Despre emailuri) Lucrat potrivit unei tehnici care permite încastrarea emailului în metal. // s.n. Tehnică de lucru a emailului care permite încastrarea sa în suporturi metalice. [Pron. cloa-zo-né, var. cloazonat, -ă adj., s.n. / < fr. cloisonné].

CLOISONNÉ /CLOA-ZO-NÉ/ s. n. 1. tehnică de lucrare a emailului sau a pietrelor semiprețioase constând în încastrarea acestora într-o împletitură de metal, separând motive florale sau geometrice, policrome. 2. obiect astfel realizat. (< fr. cloisonné)

CLOISONNÉ [pr.: cloazoné] n. 1) Tehnică de lucrare a emailului, care constă în turnarea acestuia în mici despărțituri metalice, în funcție de motivul decorativ. 2) Obiect astfel realizat. /Cuv. fr.


Definiții din dicționare specializate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

CLOISONNÉ (cuv. fr.) [clauzoné] subst. Tehnică în arta emailului, constînd din împărțirea suprafeței suportului metalic (în funcție de desenul motivulului decorativ), prin fîșii subțiri din același material, în mici compartimente și din umplerea acestora cu smalț (de diferite culori); p. ext. obiect realizat după o astfel de tehnică.

Intrare: cloisonné
cloisonné substantiv neutru
substantiv neutru (N78)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular cloisonné cloisonnéul
plural
genitiv-dativ singular cloisonné cloisonnéului
plural
vocativ singular
plural