7 definiții pentru catering
Explicative DEX
CATERING s. n. Distribuire a producției industriale sau centralizate a semipreparatelor și a preparatelor culinare care, între perioada de producție și desfacere la consumator, sunt conservate prin frig. [Pr.: keĭtăring] – Din engl. catering.
CATERING [CHE-] s. n. serviciu de asigurare a mâncării la bordul unui avion. (< engl. catering)
- sursa: MDN '00 (2000)
- adăugată de raduborza
- acțiuni
catering s. n. ◊ „În ce privește realizarea semipreparatelor, semiindustrializatelor și produselor tip ketering (conservate prin frig) amintesc două măsuri importante luate cu câteva zile în urmă.” I.B. 6 V 74 p. 1. ◊ „Un restaurant care are o capacitate, în sistem de bufet suedez, de o mie de persoane pe oră, funcționează în regim de catering cu cele mai renumite restaurante bucureștene.” R.l. 3 XI 94 p. 5. ◊ „Catering-ul (serviciul de asigurare a mâncării la bord) s-a îmbunătățit [în avioane].” ◊ Rev. 22 15/95 p. 10; v. și Ev.z. 18 I 97 p. 8; v. și mostră-etalon [scris și ketering; pron. chetering] (din engl. catering)
- sursa: DCR2 (1997)
- furnizată de Editura Logos
- adăugată de raduborza
- acțiuni
Ortografice DOOM
catering (engl.) [pron. ketăring] s. n., art. cateringul [pron. ketăringul]
- sursa: DOOM 3 (2021)
- adăugată de gall
- acțiuni
catering (angl.)[pron. keĭtăring] s. n., art. cateringul
- sursa: DOOM 2 (2005)
- adăugată de liastancu
- acțiuni
Jargon
CATERING s.n. Cuvânt recent, de origine engleză, care, atât în Marea Britanie, cât și în SUA, denumește activitatea de alimentație publică în toată complexitatea ei, fiind sinonim cu fr. restauration – restaurație; preluat în limba română cu sens restrâns, de livrare și servire de preparate culinare și băuturi sau de organizare de evenimente sociale (nunți, aniversări etc.) și de afaceri (bufete, cocteiluri etc.) în alte locuri (sedii de firme, instituții) decât restaurantele, de către unități specializate, la comanda unui client (persoană fizică sau juridică). – Din engl. catering.
- sursa: DGE (2003)
- adăugată de gal
- acțiuni
Enciclopedice
CATERING (cuv. engl.) s. n. Activitate de distribuire a producției industriale sau centralizate a semipreparatelor și preparatelor culinare care, între perioada de producție și desfacere la consumator, sînt conservate prin frig în depozite-tampon.
- sursa: DE (1993-2009)
- adăugată de blaurb.
- acțiuni
- pronunție: ketăring
substantiv neutru (N29) Surse flexiune: DOOM 3 | nearticulat | articulat | |
nominativ-acuzativ | singular |
|
|
plural | — | — | |
genitiv-dativ | singular |
|
|
plural | — | — | |
vocativ | singular | — | |
plural | — |
cateringsubstantiv neutru
- 1. Distribuire a producției industriale sau centralizate a semipreparatelor și a preparatelor culinare care, între perioada de producție și desfacere la consumator, sunt conservate prin frig. DEX '09
- În ce privește realizarea semipreparatelor, semiindustrializatelor și produselor tip ketering (conservate prin frig) amintesc două măsuri importante luate cu câteva zile în urmă. I.B. 6 V 74 p. 1. DCR2
- Un restaurant care are o capacitate, în sistem de bufet suedez, de o mie de persoane pe oră, funcționează în regim de catering cu cele mai renumite restaurante bucureștene. R.l. 3 XI 94 p. 5. DCR2
-
- 2. Serviciu de asigurare a mâncării la bordul unui avion. MDN '00
- Catering-ul (serviciul de asigurare a mâncării la bord) s-a îmbunătățit [în avioane]. Rev. 22 15/95 p. 10; v. și Ev.z. 18 I 97 p. 8. DCR2
-
etimologie:
- catering DEX '09 MDN '00