23 de definiții pentru bogdaproste bodaproste bodaprosti bogdaprosti (cel mult 20 afișate)

arată toate definițiile


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

BOGDAPRÓSTE interj. (Adesea substantivat) 1. Cuvânt de mulțumire adresat celui care dă ceva de pomană. ◊ Loc. adj. De bogdaproste = de pomană. ◊ Expr. Ca un pui de bogdaproste = (despre copii) nenorocit, prăpădit. (Fam.) A umple de bogdaproste = a ocărî (2). 2. Cuvânt prin care se exprimă ușurarea de a fi scăpat de o nenorocire, de o grijă etc. [Var.: bodapróste interj.] – Din bg. bog da prosti.

bogdapróste [At: (a. 1746) MĂRGĂRITARE, ap. TDRG / V: (pop; reg) ~ta, -tă, -ti, bod~ ti, bod- / Pl: ~i -ști sf / E: bg бог да прости] (Pop) 1 i Cuvânt de mulțumire pentru cel care dă de pomană. 2 i (Îla) De ~ De pomană. 3 i (îal; d. lucruri) Prost. 4 i (îal; d. oameni) Stingher. 5 i (Îe) Ca un pui de ~ Prăpădit. 6 i (Fam; îe) A umple de ~ A ocări. 7 i (Îe) A se încărca de ~ A da de necaz. 8 snf Mulțumire (pentru o pomană). 9 i Cuvânt prin care se exprimă mulțumirea sufletească. 10 sf Stinghie care leagă picioarele mesei în partea de jos.

BOGDAPRÓSTE interj. (Pop.; adesea substantivat) Cuvânt de mulțumire adresat celui care dă ceva de pomană. ◊ Loc. adj. De bogdaproste = de pomană. ◊ Expr. Ca un pui de bogdaproste = (despre copii) nenorocit, prăpădit. (Fam.) A umple de bogdaproste = a ocărî (2). [Var.: bodapróste interj.] – Din bg. bog da prosti.

BOGDAPRÓSTE interj. Cuvînt prin care se mulțumea altădată pentru un bun căpătat de pomană. Cine-a mînca boțul cel de mămăligă să zică bogdaproste. CREANGĂ, P. 146. ◊ (Substantivat) După ce se sătura bine, zise crîșmăriței un bogdaproste! RETEGANUL, P. IV 9. Vă aduceți aminte de un sărac pre care îl întîlneați... împărțind bogdaprostele în dreapta și în stînga? NEGRUZZI, S. I 252. ◊ Loc. adj. De bogdaproste = cerut sau căpătat de pomană. Umbla cu niște haine de bogdaproste.Expr. (Cu sens depreciativ) Ca un pui de bogdaproste = cu înfățișare sau atitudine nenorocită, prăpădit, ca vai de el. Nița Stanciu... [sta] ghemuit ca un pui de bogdaproste în întuneric. PAS, L. I 60. (Ironic) A umple (pe cineva) de bogdaproste = a ocărî pe cineva (în loc de a-i mulțumi). (în forma bogdaprosti) Ș-apoi, ia să-l fi pus păcatul să se întreacă cu dedeochiul, căci baba și cu fiică-sa îl umplea de bogdaprosti. CREANGĂ, P. 285. A se umple de bogdaproste = a se alege cu ocări. Nu vor să-i spună unchiașului, de teamă să nu se umple de bogdaproste. SP. POPESCU, M. G. 23. ♦ Exprimă ușurarea sufletească a celui care a scăpat de o nenorocire. Bogdaproste c-am scăpat! TEODORESCU, P. P. 334. – Variante: bodapróste (CREANGĂ, A. 24), bodaprósti (VLAHUȚĂ, O. A. 428), bogdaprósti (ISPIRESCU, L. 175) interj.

BOGDAPRÓSTE interj. (Adesea substantivat) Cuvânt prin care se mulțumește pentru un bun căpătat de pomană. ◊ Loc. adj. De bogdaproste = cerut sau căpătat de pomană. ◊ Expr. Ca un pui de bogdaproste = nenorocit, prăpădit. ♦ Exprimă ușurarea celui care a scăpat de o nenorocire, de o grijă etc. [Var.: bodapróste interj.] – Bg. bog da prosti.

BOGDAPRÓSTE interj. pop. (se folosește pentru a mulțumi unei persoane care dă de pomană) Mulțumesc. * De ~ a) care este cerut de pomană; b) care este căpătat pe degeaba. Ca un pui de ~ se spune despre cineva care are o înfățișare nenorocită. [Sil. -da-pros-] /<bulg. bog da prosti

bogdaproste! (bodaproste) int. 1. mulțumirea cerșetorilor când sunt miluiți («Dumnezeu să vă ierte»); fig. să zici bogdaproste, că ți dedei vestea PANN; 2. (ironic) mulțumim D-voastră: el la toată lovitura bodaproste le zicea PANN. ║ n. (ironic) mulțumire: baba și cu fică-sa îl umplea de bogdaproste CR.; puiu de bodaproste, cerșetor: ghemuit în dăsagi ca un puiu de bodaproste CR. [Slav. BOGŬ DA PROSTITI, Dumnezeu să(-ți) ierte (păcatele)].

BODAPRÓSTE interj. v. bogdaproste.

BODAPRÓSTE interj. v. bogdaproste.

BODAPRÓSTE interj. v. bogdaproste.

BODAPRÓSTE interj. v. bogdaproste.

bogdaprostí2 vi [At: DDRF / Pzi: ~tesc / E: bogdaproste] (Rar) A mulțumi.

bogdaprósti1 sf vz bogdaproste

BODAPRÓSTI interj. v. bogdaproste.

BOGDAPRÓSTI interj. v. bogdaproste.

bodaprósti și (maĭ rar) bogdaprósti interj. (vsl. bg. bogŭ da prosti, „Dumnezeŭ să ierte”, adică „păcatele”. V. prostesc 3). Vorbă pin care mulțumesc cerșetoriĭ. Iron. Puĭ de bodaprosti, copil de cerșetor. A te umplea de bodaprosti, a te pricopsi, a te umplea de chichiriță (a te alege c’un nesucces orĭ c’o ocară): m’am dus, dar m’am umplut de bodaprosti! A zice bodaprosti, a te simți mulțămit: zi bodaprosti c’aĭ scăpat de el! În vest. -óste.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

bogdapróste/ bodapróste (pop.) (-da-pros-) interj.

bogdapróste interj. (sil. -pros-)

arată toate definițiile

Intrare: bogdaproste
bogdaproste interjecție
 • silabație: bog-da-pros-te info
interjecție (I10)
Surse flexiune: DOR
 • bogdaproste
bodaproste interjecție
interjecție (I10)
 • bodaproste
bodaprosti interjecție
interjecție (I10)
 • bodaprosti
bogdaprosti interjecție
interjecție (I10)
 • bogdaprosti

bogdaproste bodaproste bodaprosti bogdaprosti adesea substantivat

 • 1. Cuvânt de mulțumire adresat celui care dă ceva de pomană.
  surse: DEX '09 DEX '98 DLRLC attach_file 3 exemple
  exemple
  • Cine-a mînca boțul cel de mămăligă să zică bogdaproste. CREANGĂ, P. 146.
   surse: DLRLC
  • După ce se sătura bine, zise crîșmăriței un bogdaproste! RETEGANUL, P. IV 9.
   surse: DLRLC
  • Vă aduceți aminte de un sărac pre care îl întîlneați... împărțind bogdaprostele în dreapta și în stînga? NEGRUZZI, S. I 252.
   surse: DLRLC
 • 2. Cuvânt prin care se exprimă ușurarea de a fi scăpat de o nenorocire, de o grijă etc.
  surse: DEX '09 DLRLC attach_file un exemplu
  exemple
  • Bogdaproste c-am scăpat! TEODORESCU, P. P. 334.
   surse: DLRLC

etimologie: