2 intrări

8 definiții

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

OAIE, oi, s. f. 1. Animal domestic rumegător, crescut pentru lână, lapte și carne; spec. femela acestei specii (Ovis aries).Expr. Ca oile = cu grămada, grămadă; în dezordine. A umbla să iei (sau să scoți) două piei de pe o oaie = a urmări un câștig exagerat. A suge (de) la două oi = a trage concomitent foloase din două părți. A o face de oaie = a proceda neîndemânatic, a face o mare prostie, o gafă. A fi deștept (sau șiret) ca oaia, se spune ironic despre un om naiv sau prost. (Prea) e de oaie, se spune despre vorbe sau acțiuni cu totul nepotrivite, lipsite de tact, de măsură. ♦ Carne de oaie (1). ♦ Blană de oaie (1). 2. (În limbajul bisericesc; mai ales la pl.) Credincios, considerat în raport cu preotul; creștin, drept-credincios. [Pr.: oa-ie] – Lat. ovis.

OAIE oi f. 1) Mamifer rumegător domestic, crescut pentru lână, lapte și carne. ◊ Ca oile buluc; în dezordine. Șiret (sau deștept) ca oaia naiv, prost. 2) Femela matură a acestui animal. 3) fig. depr. Om mărginit. 4) mai ales la pl. (în limbajul bisericesc) Om credincios în raport cu preotul. [G.-D. oii] /<lat. ovis

Aranyos m. numele unguresc al Arieșului.

Arieș m. numit de Unguri Arányos sau Râul de aur, râu în Ardeal, bogat în aur, iese din Munții Biharului și se varsă în Mureș, mai jos de Turda.

Dicționare morfologice

Indică formele flexionare ale cuvintelor (conjugări, declinări).

oaie s. f., art. oaia, g.-d. art. oii; pl. oi

Dicționare relaționale

Indică relații între cuvinte (sinonime, antonime).

OAIE s. (ZOOL.; Ovis aries) (Transilv. și Ban.) păcuină, (înv.) marială.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

ARIEȘ, afluent drept al Mureșului, în aval de Luduș; 164 km. Izv. din N masivului Bihor sub numele de Arieșu Mare și trece prin Cîmpeni, Turda și Cîmpia Turzii. Afl. pr.: Arieșu Mic, Poșaga, Iara, Hăjdate.

BAIA DE ARIEȘ, com. în jud. Alba, pe Arieș; 4.974 loc. (1991). Expl. de min. auro-argentifere și complexe. Fabrică de conf. Produse alim.; prelucr. lemnului. Stație de c. f. În epoca romană, cel mai important centru de exploatare a aurului de pe valea Arieșului. Atestată documentar din 1352. Biserica din Deal (sec. 18).

Intrare: aries
termen biologic (I2)
  • aries
Intrare: Arieș
Arieș
substantiv propriu (SP001MS)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • Arieș
  • Arieșul
plural
genitiv-dativ singular
  • Arieșului
plural
vocativ singular
plural