3 intrări

33 de definiții (maximum 20 afișate)

arată toate definițiile

africán, ~ă [At: ALECSANDRI, P. III, 13 / Pl: ~i, -e / E: Africa + -an] 1-2 smf a (Persoană) care face parte din populația băștinașă de rasă negroidă a Africii. 3 a Care aparține Africii. 4 a Care aparține populației din Africa. 5 a Privitor la Africa. 6 a Privitor la populația Africii. 7 a Referitor la Africa.

AFRICÁN, -Ă, africani, -e, s. m. și f., adj. 1. S. m. și f. Persoană care face parte din populația băștinașă a Africii. 2. Adj. Care aparține Africii sau africanilor (1), privitor la Africa sau la africani. – Africa (n. pr.) + suf. -an. Cf. lat. africanus, it. africano, fr. africain.

ÁFRO-ASIÁTIC, -Ă, afro-asiatici, -ce, adj. Care este comun (din punct de vedere politic) Africii și Asiei, privitor la Asia și la Africa. [Pr.: -si-a-] – Din fr. afro-asiatique.

ÁFRO-ASIÁTIC, -Ă, afro-asiatici, -ce, adj. Care este comun (din punct de vedere politic) Africii și Asiei, privitor la Asia și la Africa. [Pr.: -si-a-] – Din fr. afro-asiatique.

SUD-AFRICÁN, -Ă, sud-africani, -e, s. m., adj. 1. S. m. Persoană care face parte din una dintre populațiile indigene ale Africii de Sud sau este originară de acolo; spec. persoană care face parte din populația Republicii Africa de Sud sau este originară de acolo. 2. Adj. Care aparține Africii de Sud, Republicii Africa de Sud sau sud-africanilor (1), privitor la Africa de Sud, la Republica Africa de Sud ori la sud-africani. – Din fr. sud-africain.

ELEFÁNT, elefanți, s. m. Numele a două animale mamifere din ordinul proboscidienilor, cele mai mari animale terestre de azi, cu pielea groasă și aspră, cu nasul modificat într-o trompă mobilă și cu colți foarte lungi de fildeș (Elephas maximus și Loxodonta africana). – Din fr. éléphant, lat. elephantus.

AFRICÁN1, -Ă, africani, -e, adj. Care aparține Africii, care se referă la Africa. Valuri albe trec în zare, se așază-n lung troian, Ca nisipurile dese din pustiul african. ALECSANDRI, P. A. 113.

AFRICÁN2, -Ă, africani, -e, s. m. și f. Persoană care face parte din populația băștinașă a Africii.

AFRICÁN, -Ă, africani, -e, adj., s. m. și f. 1. Adj. Care aparține Africii sau populației ei, privitor la Africa sau la populația ei. 2. S. m. și f. Persoană care face parte din populația de bază a Africii. – Din Africa + suf. -an.

africán, -ă s.m., s.f., adj. 1 s.m., s.f. Persoană care face parte din populația de bază a Africii sau este originară de acolo; (la pl. m.) populație băștinașă de rasă negroid-australoidă din Africa. 2 adj. Care aparține Africii sau africanilor, care se referă la Africa sau la africani; originar din Africa. ◊ Violetă africană v. violetă. • pl. -i, -e. /nm. pr. (continent) Africa + -an; cf. lat. africānus, -a, -um, it. africano, fr. africain.

africán (a-fri-) adj. m., s. m., pl. africáni; adj. f., s. f. africánă, pl. africáne

africán s. m., adj. m. (sil. -fri-), pl. africáni; f. sg. africánă, g.-d. art. africánei, pl. africáne

áfro-asiátic adj. m. (sil. -fro-) → asiatic

ELEFÁNT s. (ZOOL.; Elephas maximus și Loxodonta africana) (înv.) fil, fildeș.

AFRICÁN, -Ă I. adj., s. m. f. (locuitor) din Africa. II. adj. care aparțin Africii. ♦ artă ~ă (sau artă neagră) = artă care se manifestă mai ales în sculptura antropomorfă și animalieră, în țesături, orfevrărie. (< fr. africain, lat. africanus, it. africano)

AFRO-ASIÁTIC, -Ă adj. referitor la Africa și Asia. (< fr. afro-asiatique)

AFRICÁN1 ~ă (~i, ~e) Care aparține Africii sau populației ei; din Africa. Pustiu ~. [Sil. a-fri-] /<lat. africanus, fr. africain

AFRICÁN2 ~ă (~i, ~e) m. și f. Persoană care face parte din populația de bază a Africii sau este originar din Africa. /<lat. africanus, fr. africain


Definiții din dicționare specializate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

AFRICÁN, Ă (‹ Africa) s. m. și f., adj. 1. S. m. și f. Persoană care face parte din populația băștinașă de rasă negrid-australoidă a Africii. 2. Adj. Care aparține Africii sau populației ei, privitor la Africa sau la populația ei. ♦ Artă a. (sau artă neagră) = artă care s-a dezvoltat în strînsă legătură cu cultul și obiceiurile tribale, prezentînd o mare diversitate de la un grup de populație la altul. Ea se manifestă mai ales în sculptura antropomorfă și animalieră (figuri de șefi și strămoși, totemuri, măști etc.), în țesături, în orfevrărie și în obiecte de uz zilnic. Se caracterizează prin acuitatea observației, stilizarea expresivă și prin sensul simbolic al imaginilor. A influențat curentele artistice din sec. 20 (fovism, cubism, expresionism).

AFRO-ASIÁTIC (‹ fr.) adj. Care este comun Africii și Asiei, referitor la Africa și la Asia. ♦ Limbi afro-asiatice: familie de limbi vorbite în pen. Arabia și în N și E Africii. Are următoarele ramuri: egipteană; libico-berberă (vorbită de berberi); cușitică (NE Africii); ciadiană (în centrul Africii); semitică (în N și E Africii; SV Asiei).

Intrare: africana
africana
Nu există informații despre flexiunea acestui cuvânt.
Intrare: african (adj.)
african adjectiv
adjectiv (A1)
Surse flexiune: DOR
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular african africanul africa africana
plural africani africanii africane africanele
genitiv-dativ singular african africanului africane africanei
plural africani africanilor africane africanelor
vocativ singular
plural
Intrare: africană
africană substantiv feminin
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular africa africana
plural africane africanele
genitiv-dativ singular africane africanei
plural africane africanelor
vocativ singular
plural

2 definiții încorporate

Aceste definiții sunt deja încorporate în filele „rezultate” și „declinări”. Le prezentăm pentru edificare.

SUD-AFRICÁN, -Ă, sud-africani, -e, adj. (Uneori substantivat) Care este din Africa de sud; care aparține Africii de sud.

sud-africán (-a-fri-) adj. m., s. m., pl. sud-africáni; adj. f., s. f. sud-africánă, pl. sud-africáne