6 intrări

33 de definiții (cel mult 20 afișate)

arată toate definițiile

african, ~ă [At: ALECSANDRI, P. III, 13 / Pl: ~i, ~e / E: Africa + -an] 1-2 smf, a (Persoană) care face parte din populația băștinașă de rasă negroidă a Africii. 3 a Care aparține Africii. 4 a Care aparține populației din Africa. 5 a Privitor la Africa. 6 a Privitor la populația Africii. 7 a Referitor la Africa.

AFRICÁN, -Ă, africani, -e, s. m. și f., adj. 1. S. m. și f. Persoană care face parte din populația băștinașă a Africii. 2. Adj. Care aparține Africii sau africanilor (1), privitor la Africa sau la africani. – Africa (n. pr.) + suf. -an. Cf. lat. africanus, it. africano, fr. africain.

ÁFRO-ASIÁTIC, -Ă, afro-asiatici, -ce, adj. Care este comun (din punct de vedere politic) Africii și Asiei, privitor la Asia și la Africa. [Pr.: -si-a-] – Din fr. afro-asiatique.

ÁFRO-ASIÁTIC, -Ă, afro-asiatici, -ce, adj. Care este comun (din punct de vedere politic) Africii și Asiei, privitor la Asia și la Africa. [Pr.: -si-a-] – Din fr. afro-asiatique.

SUD-AFRICÁN, -Ă, sud-africani, -e, s. m., adj. 1. S. m. Persoană care face parte din una dintre populațiile indigene ale Africii de Sud sau este originară de acolo; spec. persoană care face parte din populația Republicii Africa de Sud sau este originară de acolo. 2. Adj. Care aparține Africii de Sud, Republicii Africa de Sud sau sud-africanilor (1), privitor la Africa de Sud, la Republica Africa de Sud ori la sud-africani. – Din fr. sud-africain.

ELEFÁNT, elefanți, s. m. Numele a două animale mamifere din ordinul proboscidienilor, cele mai mari animale terestre de azi, cu pielea groasă și aspră, cu nasul modificat într-o trompă mobilă și cu colți foarte lungi de fildeș (Elephas maximus și Loxodonta africana). – Din fr. éléphant, lat. elephantus.

AFRICÁN1, -Ă, africani, -e, adj. Care aparține Africii, care se referă la Africa. Valuri albe trec în zare, se așază-n lung troian, Ca nisipurile dese din pustiul african. ALECSANDRI, P. A. 113.

AFRICÁN2, -Ă, africani, -e, s. m. și f. Persoană care face parte din populația băștinașă a Africii.

SUD-AFRICÁN, -Ă, sud-africani, -e, adj. (Uneori substantivat) Care este din Africa de sud; care aparține Africii de sud.

AFRICÁN, -Ă, africani, -e, adj., s. m. și f. 1. Adj. Care aparține Africii sau populației ei, privitor la Africa sau la populația ei. 2. S. m. și f. Persoană care face parte din populația de bază a Africii. – Din Africa + suf. -an.

africán, -ă s.m., s.f., adj. 1 s.m., s.f. Persoană care face parte din populația de bază a Africii sau este originară de acolo; (la pl. m.) populație băștinașă de rasă negroid-australoidă din Africa. 2 adj. Care aparține Africii sau africanilor, care se referă la Africa sau la africani; originar din Africa. ◊ Violetă africană v. violetă. • pl. -i, -e. /nm. pr. (continent) Africa + -an; cf. lat. africānus, -a, -um, it. africano, fr. africain.

africán (a-fri-) adj. m., s. m., pl. africáni; adj. f., s. f. africánă, pl. africáne

sud-africán (-a-fri-) adj. m., s. m., pl. sud-africáni; adj. f., s. f. sud-africánă, pl. sud-africáne

africán s. m., adj. m. (sil. -fri-), pl. africáni; f. sg. africánă, g.-d. art. africánei, pl. africáne

áfro-asiátic adj. m. (sil. -fro-) → asiatic

ELEFÁNT s. (ZOOL.; Elephas maximus și Loxodonta africana) (înv.) fil, fildeș.

AFRICÁN, -Ă I. adj., s. m. f. (locuitor) din Africa. II. adj. care aparțin Africii. ♦ artă ~ă (sau artă neagră) = artă care se manifestă mai ales în sculptura antropomorfă și animalieră, în țesături, orfevrărie. (< fr. africain, lat. africanus, it. africano)

AFRO-ASIÁTIC, -Ă adj. referitor la Africa și Asia. (< fr. afro-asiatique)

AFRICÁN1 ~ă (~i, ~e) Care aparține Africii sau populației ei; din Africa. Pustiu ~. [Sil. a-fri-] /<lat. africanus, fr. africain

AFRICÁN2 ~ă (~i, ~e) m. și f. Persoană care face parte din populația de bază a Africii sau este originar din Africa. /<lat. africanus, fr. africain

arată toate definițiile

Intrare: african (adj.)
african1 (adj.) adjectiv
  • silabație: a-fri-can
adjectiv (A1)
Surse flexiune: DOR
masculin feminin
nearticulat articulat nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular african africanul africa africana
plural africani africanii africane africanele
genitiv-dativ singular african africanului africane africanei
plural africani africanilor africane africanelor
vocativ singular
plural
Intrare: africană
africană substantiv feminin
  • silabație: -fri-
substantiv feminin (F1)
Surse flexiune: DOR
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular africa africana
plural africane africanele
genitiv-dativ singular africane africanei
plural africane africanelor
vocativ singular
plural
Intrare: Ansellia africana
Ansellia africana  nomenclatura binară
compus
Intrare: Myrsine africana
Myrsine africana  nomenclatura binară
compus
Intrare: Oftia africana
Oftia africana  nomenclatura binară
compus
Intrare: Sparmannia africana
Sparmannia africana  nomenclatura binară
compus