2 intrări

12 definiții

din care

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

abua i vz bua

bua i [At: MARIAN, NA. 322 / E: fo] Refren la unele cântece de leagăn.

Dicționare specializate

Explică înțelesuri specializate ale cuvintelor.

abua¹, (bua), interj. Îndemn de a se liniști, a adormi: „Abua, bua, bua, / Abua cu mămuca” (Antologie, 1980: 151). – Formă onomatopeică (MDA); probabil cuv. autohton (Brâncuș, 1983).

abua², v.t.r. A legăna, a (se) molcomi, a adormi (pe cineva): „Abua cu mămuca, / Că mama te-a abua” (Antologie, 1980: 151). – Din abua¹.

abua1, (bua), interj. – Îndemn de a se liniști, a adormi, a se legăna: „Abua, bua, bua, / Abua cu mămuca” (Antologie, 1980: 151). – Formă onomatopeică (MDA); probabil cuvânt autohton (Brâncuș, 1983).

abua2, vb. tranz., refl. – A legăna, a (se) molcomi, a adormi (pe cineva): „Abua cu mămuca / Că mama te-a abua” (Antologie, 1980: 151). – Din abua1.

abua, (bua), interj. – Îndemn de a se liniști, a adormi, a se legăna: „Abua, bua, bua, / Abua cu mămuca. / Că mama te-a abua” (Antologie 1980: 151). – Creație expresivă (formă onomatopeică); Probabil cuvânt autohton (Brâncuși 1983).

bua, interj. v. abua („îndemn de a se liniști”).

bua, interj. – v. abua („îndemn de a se liniști”).

Intrare: abua
interjecție (I10)
  • abua
Intrare: bua
interjecție (I10)
  • bua
interjecție (I10)
  • abua
info
Aceste definiții sunt compilate de echipa dexonline. Definițiile originale se află pe fila definiții. Puteți reordona filele pe pagina de preferințe.
arată:

buainterjecție

  • 1. Refren la unele cântece de leagăn. MDA2
etimologie:

info Lista completă de definiții se află pe fila definiții.