3 definiții pentru Pegasus

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

Pegas m. Mit. cal înaripat care, dintró lovitură de picior, făcu să țâșnească pe muntele Helicon fântâna Hipocrena, cea consacrată Muzelor: a încăleca pe Pegas, a face versuri.

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

Pegasus, cal înaripat care s-a născut din picăturile de sînge căzute pe pămînt atunci cînd Perseus i-a retezat capul Meduzei. Imediat după aceea, Pegasus s-a înălțat la ceruri și, ajungînd în Olympus, a devenit slujitorul lui Zeus. Mai tîrziu, dăruit de zeița Athena lui Bellerophon, Pegasus și-a slujit cu credință noul stăpîn, ajutîndu-l să ucidă Himera și să le învingă pe amazoane (v. și Bellerophon(tes)). După moartea lui Bellerophon, Pegasus s-a înapoiat în Olympus, intrînd din nou în slujba zeilor. El era considerat drept calul muzelor și se spunea că izvorul Hippocrene de pe Helicon ar fi luat ființă pe locul unde Pegasus ar fi lovit, la porunca lui Poseidon, pămîntul cu copita. După moarte, Pegasus a fost transformat într-o constelație.

PEGAS 1. (În mitologia greacă) Car miraculos, înaripat, născut din sângele Meduzei ucise de Perseu. Dăruit de zeița Atena lui Belerofon, care, călare pe P., a ucis Himera; mai târziu a slujit, în Olimp, zeilor și muzelor. Lovind cu copita vârful muntelui Helikon, P. a făcut să țâșnească izvorul Hipokrene, din care își sorbeau poeții inspirația. Imaginea lui P. este simbolul inspirației poetice. 2. (Pegasus) Constelație din emisfera boreală, situată la N de constelația Vărsătorul. Se caracterizează prin patru stele strălucitoare (Markab, Scheat, Algenib, Andromeda sau Sirrah), dispuse în formă de pătrat.

Intrare: Pegasus
Pegasus
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.