3 definiții pentru Pârvulescu

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

PÂRVULESCU, Constantin (1890-1945, n. Ploiești), astronom român. Prof. univ. la Cernăuți, Cluj și Timișoara. Cercetări de astronomie stelară și mecanică cerească („Asupra roirilor globuloase de stele și relațiile lor în spațiu”, „O nouă metodă pentru determinarea orbitelor stelelor duble”, „Contribuție la problema evoluției cosmice”, „Elemente de mecanică cerească”). A emis (1943) ideea pulsațiilor galaxiilor; o mică planetă poartă numele său. M. post-mortem al Acad. (1991).

PÂRVULESCU, Constantin (1895-1992, n. Băile Olănești), om politic român. Unul dintre membrii fondatori ai P.C.R. (1921); membru al C.C. (din 1929) și al Biroului Politic al C.C. al P.C.R. (din 1932). Arestat (1934), reușește să scape și se refugiază în U.R.S., unde rămâne pe toată durata războiului. Revenit în țară (1944), face parte (par.-sept. 1944) alături de E. Bodnăraș și I. Rangheț, din conducerea operativă a partidului. După 1945 a ocupat înalte funcții de partid și de stat. Acuzat de deviere ideologică și de complicitate la activitățile grupului Miron Constantinescu-Iosif Chișinevski (plenara din nov.-dec. 1961), P. este marginalizat ăb viața politică și de stat. La Congresul al XII-lea (nov. 1979) P., decan de vârstă printre membrii C.C. a criticat vehement cultul personalității creat în jurul lui N. Ceaușescu și al soției acestuia, cerând Congresului să nu-l mai aleagă în funcția de secretar general al partidului. Alături de alți cinci foști demnitari ai regimului și partidului comunist în perioada dejistă, P. a semnat o scrisoare adresată prin mass-media occidentală, președintelui N. Ceaușescu, în care este criticată politica profund greșită a acestuia, atât în plan intern, cât și extern. Ca răspuns i s-a impus domiciliu forțat.

PÂRVULESCU, Dumitriu (n. 1933, București), luptător român de greco-romane (categoria 52 kg). Campion olimpic (Roma, 1960) și medaliat cu bronz (Tōkyō, 1964); medaliat cu argint ka campionatele mondiale (Yokohama, 1961). A fost primul luptător român care a obținut aurul olimpic.

Intrare: Pârvulescu
Pârvulescu nume propriu
nume propriu (I3)
  • Pârvulescu