3 definiții pentru Nessus


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

Nessus m. Mit. centaur ucis de Hercule cu o săgeată înveninată: tunica-i însângerată fu cauza morții eroului. V. Dejanira.


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

Nessus, fiul lui Ixion și unul dintre centauri (v. și Ixion). A luptat alături de ceilalți centauri împotriva lui Heracles și Pholus. Mai tîrziu, voind s-o violeze pe Deianira, soția lui Heracles, a fost ucis cu o săgeată de către erou. Înainte de a muri, Nessus i-a lăsat în dar cu limbă de moarte Deianirei un filtru miraculos, menit să i-l aducă înapoi pe Heracles atunci cînd eroul avea s-o părăsească pentru o altă femeie. Darul centaurului a fost însă viclean și, unit cu gelozia Deianirei, avea să pricinuiască mai tîrziu moartea lui Heracles (v. și Deianira).

NESSUS (NESSOS) (în mitologia greacă), unul dintre centauri, care îi ajuta pe călători să treacă fluviul Evenos. Ucis de Herakles în momentul când încerca s-o răpească pe Deianeira soția acestuia. Pentru a se răzbuna, înainte de a muri, i-a dăruit Deianeirei o cămașă otrăvită cu sângele său, care avea să pricinuiască moartea lui Herakles.

Intrare: Nessus
Nessus
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.