5 definiții pentru Nemesis

Nemezis f. Mit. zeița răsbunării.


Definiții din dicționare specializate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

Nemesis, fiica lui Nyx (Noaptea), era, în mitologia greacă, una dintre divinitățile infernale. Slujitoare a echilibrului și a ordinii din univers, ea cîntărea fericirea și nenorocirile oamenilor, faptele lor bune și fărădelegile săvîrșite și abătea asupra lor pedeapsa cuvenită, călăuzindu-le soarta. Mai tîrziu, datorită acestui atribut, Nemesis devine personificarea răzbunării divine. Ea îi urmărește și-i pedepsește pe muritori, ca și eriniile, pentru crimele săvîrșite.

NEMESIS (în mitologia greacă), zeiță a răzbunării și justiției divine, fiică a Nopții. Veghind asupra echilibrului și ordinii din Univers, ea pedepsea mai ales excesele, depășirea măsurii.

Rhamnusia, denumire purtată de zeița Nemesis datorită faptului că avea un templu și o statuie vestită în cetatea Rhamnus din Attica.


Definiții din dicționare neoficiale

Deoarece nu sunt editate de lexicografi, aceste definiții pot conține erori, deci e preferabilă consultarea altor dicționare în paralel.

Nemesis, zeița greacă a răzbunării, care pedepsea crimele și supraveghea ordinea și echilibrul universal sub raport moral, prin cântărirea riguroasă a faptelor bune și fărădelegilor săvârșite.

Intrare: Nemesis
Nemesis nume propriu
nume propriu (I3)
  • Nemesis