3 definiții pentru Memnon


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

Memnon m. rege egiptean a cărui statuă la Teba scotea (zice-se) sunete armonioase, cum era atinsă, de primele raze ale soarelui.


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

Memnon, regele Aethiopiei, era fiul troianului Tithonus și al zeiței Eos. A participat la războiul troian, de partea lui Priamus, și l-a ucis în luptă pe Antilochus, fiul lui Nestor (v. și Antilochus). Moartea lui Antilochus e răzbunată însă de prietenul acestuia, Achilles, care-l provoacă pe Memnon la luptă. În Olympus Thetis și Eos vin deopotrivă la Zeus spre a-i cere îndurare pentru fiii lor. Talerul stăpînului lumii înclină greu însă de partea lui Memnon, arătînd prin aceasta că eroul e sortit să moară. Memnon cade într-adevăr ucis și Eos îi răpește cadavrul de pe cîmpul de luptă. Prin rugăminți, ea l-a înduplecat între timp pe Zeus să-i facă fiul nemuritor. Se spunea că după moartea lui Memnon, tovarășii săi de luptă au fost transformați în niște păsări, numite Memnonides, nedespărțite de atunci încolo de mormîntul său. Lacrimile mamei îndurerate stropeau în fiecare dimineață țărîna sub forma picăturilor de rouă, iar statuia uriașă ridicată în amintirea lui – spunea legenda – cînta de fiecare dată la ivirea zorilor.

MEMNON (în mitologia greacă), fiul zeiței Eos (Aurora), rege legendar al etiopienilor. În fruntea acestora, a participat la Războiul troian de partea Troiei. A fost ucis de Ahile. Zeus, impresionat de lacrimile mamei acestuia, l-a făcut nemuritor. Numele lui a fost dat unei statui uriașe a faraonului Amentohep III din Teba.

Intrare: Memnon
Memnon
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.