7 definiții pentru Manole


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

Manole (Meșterul) m. arhitect legendar al mănăstirii Curții de Argeș.


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

Manole, meșter legendar al bis. episcopale din Curtea de Argeș (1512-1517), confundat în unele lucrări cu Manolis din Niaesia, cărturar grec la curtea lui Neagoe Basarab. Legenda ni-l prezintă pe Manole ca pe un localnic, amintirea sa fiind păstrată și de fântâna care-i poartă numele.

MANOLE (sec. 18-19), zugrav român din Craiova. A pictat mai multe biserici din jud. Vâlcea (Urșani, Copăceni), lucrările sale ilustrând, prin culoare și tendința spre decorație, pătrunderea viziunii artei populare locale în stilul brâncovenesc.

MANOLE, constructor legendar al bisericii episcopale din Curtea de Argeș (1512-1517). V. și Meșterul Manole.

MANOLE, Marcus (1928-1994, n. București), regizor român de film. Pelicule inspirate din viața cotidiană în perioada ante- și postbelică din România („Străzile au amintiri”, „Canarul și viscolul”, „Puterea și Adevărul”, „Actorul și sălbaticii”, „Mitică Popescu”).

MEȘTERUL MANOLE, baladă, capodoperă a poeziei populare românești, care evocă, dezvoltând motivul creației condiționate de jertfă, legenda ridicării mănăstirii Curtea de Argeș. Colinda, forma mai veche a baladei, prezintă jertfa zidirii, fără localizare. Datată în ultimele decenii ale sec. 17, a fost culeasă de G. Dem. Teodorescu și publicată în 1884 de Gr. Tocilescu. Reprezintă un motiv de inspirație pentru numeroase creații culte (C. Bolliac, L. Blaga, A. Maniu ș.a.).

Manol/e, -ea, -easa v. Manuel II 1.

Intrare: Manole
Manole nume propriu
nume propriu (I3)
  • Manole