2 intrări

4 definiții


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

Lavinia f. Mit. fiica lui Latinus și soția lui Enèa.


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

Lavinia, fiica lui Latinus, regele din Latium, și a Amatei. Fusese făgăduită lui Turnus, căpetenia rutulilor, dar, la sosirea lui Aeneas în Italia, a fost căsătorită de către tatăl ei cu acesta din urmă (v. și Aeneas).

LAVINIA (în „Eneida”), fiica lui Latinus, regele din Latium. Căsătorită de tatăl ei cu Enea, deși fusese promisă mai întâi lui Turnus, regele rutulilor, care, în cele din urmă, a fost înfrânt de Eneea. În onoarea ei Eneea a fondat cetatea Lavinium.

Lavinia Prenume feminin modern, intrat în onomastica noastră odată eu moda numelor latinești, Lavínia era un nume de veche tradiție la romani. După legendă, fiica regelui Latinus, Lavinia este soția lui Enea. De foarte multă vreme, Lavinia a fost pus în legătură cu toponimul Lavinium (veche așezare italică, considerată de unii specialiști ca identică cu Laurentium, → Laurențiu). Cu siguranță însă că toponimul este primar, iar numele personal – o creație pe baza acestuia. Încă obscur din punct de vedere etimologic, Lavinium este probabil un nume preroman. ☐ Lavinia, aceeași formă pentru toate limbile popoarelor care îl folosesc.

Intrare: Lavinia
Lavinia
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
Intrare: lavinia
lavinia
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.