3 definiții pentru Hohenzollern


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

Hohenzollern m. 1. vechiu principat al Germaniei între Wurtemberg și Baden: 87.000 loc., face azi parte din Prusia, cu cap. Sigmaringen; 2. ilustră familie germană din care se trag casele domnitoare din Prusia (Germania) și România. Străbunul ei ar fi un conte Tassilon, mort pe la 800. În sec. XII, familia se despărți în două spițe: de Suabia și de Franconia, cea dintâi trunchiul casei regale a Prusiei. La 1576, spița suabă de Hohenzollern se împărți în două ramuri: Hohenzollern-Hechingen și Hohenzollern-Sigmaringen, cea dintâi, stinsă în linie bărbătească dela 1869. Capul casei de Sigmaringen, principele CAROL ANTON (m. 1885), avu doi fii: pe principele LEOPOLD (mort în 1907), a cărui candidatură la tronul Spaniei a provocat răsboiul franco-german dela 1870 (căsătorit cu Dona Antonia, infanta Portugaliei; cu care avu pe principii Wilhelm, Carol și Ferdinand, cel din urmă atunci moștenitor prezumptiv al tronului României) și pe principele CAROL, regele României, căsătorit cu Elisabeta, principesa de Wied. V. Carol, Elisabeta, Ferdinand.

Ferdinand de Hohenzollern (Victor Albert) m. regele României, născut la 12/24 Aug. 1865 la Sigmaringen, al doilea fiu al lui Leopold de Hohenzollern, fratele regelui Carol. Căsătorit la 1893 cu Principesa Maria de Saxa-Coburg-Gotha, cu care avu pe principele Carol, pe principesa Elisabeta, etc. (v. aceste nume). Ferdinand se urcă pe tron în 1914 la moartea regelui Carol și declară răsboiu Austriei în 1916. După diferite peripeții (v. răsboiul austro-român), oștirile noastre se retraseră în Moldova unde, reorganizate, repurtară sub înalta sa conducere biruințe glorioase, (ca cea dela Mărășești), cari fură încoronate de victoria finală. Încoronat rege al României întregite la Alba-Iulia (15 Oct. 1922), a murit la Sinaia (20 Iulie 1927).


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

HOHENZOLLERN [hó:əntsolərn], familie princiară germană, căreia îi aparțin dinastiile electorilor de Brandenburg (1415-1701), a regilor prusieni (1701-1918) și a împăraților germani (1871-1918). Mai importanți: Frederic I, Frederic Wilhelm, Frederic II, Wilhelm I, Wilhelm II. Reprezentanți ai ramurii suabe din familia de Hohenzollern-Sigmaringen au ocupat între 1866 și 1947, tronul României: Carol I, Ferdinand I, Carol II, Mihai I. Și-a luat numele de la castelul H. de lângă Sigmaringen.

Intrare: Hohenzollern
Hohenzollern
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.