4 definiții pentru Eleusis


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

Eleuzis f. oraș în Grecia antică, în fața Salaminei, unde se află un templu al Demetrei, ale cării mistere se numiau eleuzine.


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

Eleusis 1. Întemeietorul mitic al cetății Eleusis. Era fiul zeului Hermes și tatăl lui Triptolemus. Într-o noapte Eleusis a surprins-o pe Demeter cînd se pregătea să-l treacă prin foc pe Triptolemus ca să-l facă nemuritor. Tatăl, înspăimîntat, a dat un strigăt. Speriată la rîndul ei, Demeter l-a scăpat în foc pe Triptolemus, pe care-l ținea deasupra flăcărilor. Văzîndu-și dorința zădărnicită, zeița mînioasă l-a ucis pe Eleusis. Mai există o variantă a acestei întîmplări, atribuită însă lui Demophon, fratele lui Triptolemus (v. și Demopho(o)n 1.). 2. Cetate din Attica unde se afla un templu măreț închinat zeiței Demeter. Tot acolo se celebrau și Misterele Eleusine.

Eleusis, oraș antic în Atica, la 20 km vest de Atena, vestit prin celebrarea de serbări (misterele eleusine) în cinstea unor divinități agricole.

ELEUSIS, oraș în Atica, la 20 km V de Atena; c. 20 mii loc. Vestit în Antic. prin serbările (misterele eleusine) în cinstea zeiței agriculturii, Demeter. Monumente de arhitectură (Telestrionul).

Intrare: Eleusis
Eleusis
substantiv propriu (SPM001S)
nearticulat articulat
nominativ-acuzativ singular
  • Eleusis
  • Eleusisul
plural
genitiv-dativ singular
  • Eleusisului
plural
vocativ singular
plural