3 intrări

7 definiții


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

CHIPARÓS, chiparoși, s. m. Arbore rășinos conifer cu frunze persistente și cu lemnul rezistent și parfumat, întrebuințat în industrie (Cupressus sempervirens). – Din ngr. kiparíssi.

CHIPARÓS ~și m. Arbore exotic, având frunzele veșnic verzi, lemn rezistent și puternic parfumat, folosit în scopuri decorative și în industrie; cipru. /<ngr. kyparissi


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

chiparós (arbore) s. m., pl. chiparóși


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

CHIPARÓS s. (BOT.; Cupressus sempervirens) (livr.) cipru.


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

CUPRESSUS L., CHIPAROȘI, fam. Cupressaceae. Gen originar din sud-estul Europei, America de N și Mexic, sud-estul Chinei, cca 15 specii de arbori și arbuști cu o coroană piramidală, foarte densă, îngustă, verde-închis, lujeri circulari, sau în 4 muchii. Frunze solzoase, aciculare, persistente, omogene, eliptice, acoperă toate ramurile. Flori mici, unisexuat-monoice. Conuri cu un diametru de cca 3 cm, cafenii-cenușii, lemnoase, sferice sau ovoide, solzi colțuroși, în formă de scut cu un ghimpe mic. Semințe roșii-brun-închis.

Cupressus arizonica Greene. Arbore piramidal, pînă la 25 m înălțime. Frunze persistente, glauce.

Cupressus sempervirens L. Specie cu flori mici, unisexuat-monoice, globuloase, solitare, formate din cca 12 cârpele; unite cu bracteele, cele. mascule ca și cele femele sînt așezate în amenți terminali, dar cilindrici. Conuri sferice sau ovoide, solzi lemnoși, colțuroși. Semințe brun-roșcate, aripate, lucioase. Frunze omogene, verzi-închis, mici, ovat- romboidale, în formă de solzi, opuse, alipite de lujer, convexe și carinate, pe partea inferioară imbricate, verzi-gălbui, pe cea superioară o mică glandă reziniferă. Tulpină dreaptă (cca 25 m înălțime), permanent verde-închis, scoarță cu ritidom cenușiu, coroană foarte densă, îngustă, columnară sau piramidală. Lujerii în patru muchii (Pl. 26, fig. 151).

Intrare: Cupressus (gen de plante)
Cupressus (gen de plante)
gen de plante (I2.1)
  • Cupressus
Intrare: Cupressus arizonica
Cupressus arizonica park  nomenclatura binară
compus
  • Cupressus arizonica
Intrare: Cupressus sempervirens
Cupressus sempervirens park  nomenclatura binară
compus
  • Cupressus sempervirens