5 definiții pentru Corvin

Corvin m. 1. (Ioan de Huniade), mare general ungur, român de origină, învinse într’un an de trei ori pe Turci (1442) și fu bătut la Varna (1444): el muri la 1456; 2. (Mateiaș), fiul lui Ioan Corvin, tegele Ungariei, aruncă în închisoare pe Țepeș, bătu pe Turci și coprinse mai toate statele austriace. Fu protectorul literelor și artelor, fundă o Universitate la Buda si adună o bibliotecă unică în timpul său (1443-1490).


Definiții din dicționare specializate

Aceste definiții pot explica numai anumite înțelesuri ale cuvintelor.

CORVIN < lat. Corvinus < corvus „corb” supranumele regelui Matei, fiul lui Iancu-Vodă de Huniad. 1. – dregător, mold. (Arh); – munt. (Puc); 2. Cf. Corvan, Șt., 1800 (Cob 14).

ION CORVIN, com. în jud. Constanța; 2.048 loc. (1998). Schit de călugări (înființat în 1990), cu biserica Sf. Andrei.

MATEI CORVIN v. Matia I Corvin.

MATIA I CORVIN (Matei Corvin), rege al Ungariei (1458-1490). Fiul lui Iancu de Hunedoara. A urmărit întărirea autorității centrale, bazându-se pe nobilimea mică și mijlocie și pe orașe, cărora le-a acordat importante privilegii. Nemulțumită, marea nobilime din Transilvania s-a răsculat, în 1467, urmărind scopuri separatiste. Politică antiotomană și de bună vecinătate cu Țara Românească și Moldova (cu excepția campaniei din nov.-dec. 1467, încheiată cu înfrângerea de la Baia, aceasta fiind ultima încercare a unui rege maghiar de a supune Moldova). S-a aflat în conflict (1467-1470) cu regele Poloniei, Cazimir IV, pentru tronul Boemiei, cucerind Moravia și Silezia. În 1485 a ocupat o mare parte din domeniile austriece, inclusiv Viena, unde și-a stabilit reședința până la moarte. În timpul domniei lui, curtea regală a devenit un centru de cultură umanistă (fondarea Universității Pozsony, azi Bratislava, 1465; a sprijinit introducerea tiparului și a contribuit la înființarea bibliotecii Corvina). Sub M.I. C., regatul maghiar a ajuns la o epocă de înflorire maximă, dar lupta împotriva expansiunii otomane a fost lăsată pe plan secundar.

Intrare: Corvin
Corvin nume propriu
nume propriu (I3)