2 intrări

6 definiții


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

CIUBOȚÍCĂ, ciuboțele, s. f. 1. (Reg.) Cizmuliță sau gheată de damă. 2. Compuse: ciuboțica-cucului = plantă erbacee cu frunze ovale dispuse în rozete și păroase pe partea inferioară, cu flori galbene și cu fructul o capsulă (Primula officinalis); ciuboțica-ursului = plantă erbacee cu frunze lobate și cu flori purpurii (Cortusa matthioli). [Var.: cioboțícă s. f.] – Ciubotă + suf. -ică.

CIUBOȚÍCĂ ~éle f. (diminutiv de la ciubotă): ~ica-cucului plantă erbacee cu tulpina erectă, cu frunze ovale, dispuse în rozetă, cu flori galbene-închise, plăcut mirositoare, și cu fructul o capsulă. /ciubotă + suf. ~ică


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

ciuboțícă s. f., g.-d. art. ciuboțélei; pl. ciuboțéle


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

CIUBOȚÍCĂ s. v. cizmuliță.


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

CORTUSA L., CORTUZA, fam. Primulaceae. Gen originar din Europa Centrală, Asia de N, Himalaia, 2 specii erbacee, perene, păroase. Frunze, la bază lung-pețiolate, cordiforme, cu vîrf bont, dentate, cca 9 lobi. Flori roșii-purpur, așezate în umbelă, peduncul 25-35 cm, corolă tubuloasă cu lacinii acute, 5 stamine care pornesc de la baza interioară a corolei, concrescute în formă de; inel. Fruct, capsulă 2-valvată cu multe semințe.

Cortusa matthioli L. Specie care înflorește vara. Flori purpurii, campanulate, cu lacinii triunghiulare, cîte cca 12, dispuse în umbelă compusă. Frunze, la baza plantei, lung-pețiolate, mari, sub-rotund-reniforme, lobate și dentate. Plantă perenă cu tulpina înaltă de 35-55 cm, pubescentă.

Intrare: Cortusa (gen de plante)
Cortusa (gen de plante)
gen de plante (I2.1)
  • Cortusa
Intrare: Cortusa matthioli
Cortusa matthioli  nomenclatura binară
compus
  • Cortusa matthioli