2 intrări

4 definiții

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

Columb (Cristofor) m. ilustru navigator genovez, descoperi Lumea nouă sau America. După 4 călătorii succesive, întreprinse sub auspiciile suveranilor Spaniei, el fu calomniat la curtea lui Ferdinand și a Izabelei, cari îl părăsiră și-l lăsară să moară în mizerie (1436-1506).

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

COLUMB (COLÓN), Cristofor (Cristóbal) (1451-1506), navigator genovez. Stabilit în 1476 în Portugalia. În 1492 intră în serviciul Spaniei. Între 1492 și 1504 a întreprins patru călătorii, descoperind majoritatea ins. din America Centrală insulară și atingînd coastele Americii Centrale istmice și ale Americii de Sud. Ziua de 12 oct. 1492, cînd C. a descoperit ins. Watling (San Salvador) din Arh. Bahamas, este considerată data descoperirii Americii.

Columb – E vorba de Cristofor Columb, descoperitorul Americii. Numele lui apare de multe ori în literatură și în publicistică, sinonim cu un descoperitor epocal. Voltaire, de pildă, s-a folosit de această antonomază, vorbind despre descoperirile lui Newton. La noi, D.T. Neculuță îl prezintă ca un exemplu demn de urmat în poezia Spre țărmul dreptății: „Columb, cu nădejde atins-a pămintul/ Spre care-a lui gînduri pornitu-și-au zborul./ Tu, Lume, ca dînsul înalță-ți avîntul/ Și tot înainte să-ți fie cuvîntul / Și gîndul și dorul.” Astăzi, termenul este folosit îndeosebi pentru astronauți, acești Columbi ai epocii noastre, care descoperă noua lume a Cosmosului în călătoriile lor cu navele zburătoare. Astfel, „Scînteia” (nr. 5135) îl numește pe primul pilot cosmonaut luri Gagarin: „Columbul Cosmosului”. IST.

Oul lui Columb – După descoperirea Americii (1492) și întoarcerea lui Columb în Spania, gloria lui începuse să stîrnească invidii, gelozii. Mulți „viteji” se arătară după această expediție. Tăgăduind meritele celebrului navigator, ei spuneau că de fapt Columb n-a făcut nici o descoperire: „De vreme ce America exista, trebuia numai să te gîndești să pleci într-acolo. Atît!” Pentru a-l umili, un grande dEspaña l-a invitat într-o zi pe Cristofor Columb la un ospăț, unde i s-au servit vinuri bune, dar și vorbe rele. Columb a tăcut un timp; apoi însă, luînd ca din întîmplare un ou de pe masă și dînd impresia că propune un joc de societate, i-a întrebat pe comeseni – toți nobili – care dintre ei poate face ca oul să stea drept pe unul din vîrfuri. Mulți au încercat, dar nimeni n-a reușit. Atunci Columb, lovind ușor oul la capăt, îl făcu lesne să rămînă în echilibru pe farfurie. „Așa știm și noi!” – izbucniră strigăte. „Nici nu mă îndoiesc – răspunse zîmbind Columb – dar vorba d-voastră: trebuia numai să-ți vină asta în gînd. Atît!” Din acest ou a ieșit… o expresie, foarte răspîndită în lumea întreagă: „oul lui Columb”. Ea se aplică persoanelor care nu izbutesc să facă un lucru, dar cînd li se arată cum se poate realiza, declară că rezolvarea e simplă și ușoară, sau se miră că același procedeu nu le-a trecut și lor prin minte. IST.

Intrare: Columb
Columb
Nu există informații despre paradigma acestui cuvânt.
Intrare: Columb
Columb nume propriu
nume propriu (I3)
  • Columb