4 intrări

5 definiții


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

Chelone era o tînără fată care trăia într-o casă retrasă, la marginea unui rîu. Vestită fiind și ea, printre alți muritori, de către Hermes de nunta lui Zeus cu Hera, Chelone a refuzat să se ducă și a preferat să rămînă singură, acasă. Înciudat că nu i-a ascultat porunca, mesagerul zeilor a transformat-o pe Chelone în broască țestoasă, animal mereu nedespărțit de casa lui.

CHELONE L., CHELONE, fam. Scrophulariaceae. Gen originar din America de N, cca 9 specii, glabre sau ușor-pubescente, cca 50-100 cm înălțime. Frunze opuse, crestate, verzi. Flori albe, roz, roșii, purpurii, așezate în vîrful ramurilor sau în axa frunzelor spre vîrf, fără peduncul, dispuse în spice dense, caliciul cu 5 sepale înguste sau lat-ovate, tubul corolei lung și balonat, marginea cu 2 buze, una inferioară, depărtată, cu 3 lobi rotunjiți, 4 stamine fertile (2 lungi, 2 scurte), cu antere lînoase din care a 5-a filamentoasă sau în formă de limbă cu mult mai scurtă. înflorește vara-toamna. Fructul, o capsulă cu multe semințe înaripate.

Chelone glabra L. Specie care înflorește în aug.-oct. Flori albe sau roz-deschis, în spice dense, terminale, cu bractee fără peri pe margini. Tulpini (cca 95 cm înălțime) cu 4 muchii, glabre sau ușor-pubescente. Frunze (cca 4,5 cm lungime, 2,2 cm lățime) opuse, lanceolate, crestate, scurt-pețiolate.

Chelone lyonii Pursh. Specie care înflorește în iui.-sept. Flori roșii sau roz, în spice terminale, bractee cu peri pe margini. Tulpini (cca 85 cm înălțime), în 4 muchii, ramificate. Frunze eliptice lat-ovate, sau aproape cordiforme, vîrf ascuțit, crestate, lung-pețiolate.

Chelone obliqua L. Specie care înflorește în iul.-sept. Flori roz, roșii sau purpur, în spice terminale (bractee cu peri pe margini). Tulpini (cca 60 cm înălțime) ramificate, oblice. Frunze verzi (cca 22 cm lungime), lat-lanceolate, adînc-crestate, nepețiolate sau scurt-pețiolate, cu nervuri proeminente.

Intrare: Chelone (gen de plante)
Chelone (gen de plante)
gen de plante (I2.1)
  • Chelone
Intrare: Chelone glabra
Chelone glabra  nomenclatura binară
compus
  • Chelone glabra
Intrare: Chelone lyonii
Chelone lyonii  nomenclatura binară
compus
  • Chelone lyonii
Intrare: Chelone obliqua
Chelone obliqua  nomenclatura binară
compus
  • Chelone obliqua