4 intrări

7 definiții


Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

SÂMBOVÍNĂ, sâmbovine, s. f. Arbore înalt până la 20 m, cu coroană largă, frunze lanceolate, flori verzi-gălbui care apar înainte de înfrunzire, și cu fructe comestibile, de forma unor cireșe mici; mierea-ursului (Celtis australis). [Var.: sâmbovín s. m.] – Et. nec.


Dicționare morfologice

Se indică corespondența dintre forma de bază a unui cuvânt și flexiunile sale.

sâmbovínă s. f., g.-d. art. sâmbovínei; pl. sâmbovíne


Dicționare relaționale

Nu reprezintă definiții, ci se indică relații între cuvinte.

SÂMBOVÍNĂ s. (BOT.; Celtis australis) mierea-ursului.


Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

CELTIS CELTIS, SÎMBOVINĂ, fam. Ulmaceae. Gen originar din Africa, Asia, Europa, cca 70 specii, arbori și arbuști. Coroană sferică, lemn foarte tare. Frunze ovat-oblonge, așezate distih, marginea serată sau întreagă, pubescente sau glabre. Flori verzi- gălbui (apar o dată cu înfrunzirea), pe tip 5 sau 6. Fructul este o drupă violetă-neagră, galbenă-portocalie sau brună-închis, cu peduncul mai lung sau de aceeași lungime cu pețiolul frunzei.

Celtis australis L. Specie care înflorește primăvara. Flori hermafrodite sau poligame (apar o dată cu înfrunzirea), mici, verzi, pe tip 5 sau 6, solitare, la subsuoara frunzelor. Frunze ovat- sau oblong-lanceolate, acuminate, așezate distih, margini acut-serate, la bază întregi, pubescente pe ambele părți, partea superioară verde-închis, cea inferioară verde-deschis. Fructul violet-negru, globulos, cu peduncul, mai lung decît pețiolul frunzei. Arbore, cca 15 m înălțime, cu lujeri pubescenți bruni-verzui, flexibili, deseori pendenți. Ritidom brăzdat.

Celtis laevigata Willd. (syn. C. mississippiensis Bosc.). Specie cu frunze (cca 10 cm lungime) oblong-rotunjite, deseori cu marginea întreagă. Fructe portocalii-roșii.

Celtis occidentalis L. Specie cu scoarță închisă la culoare, cu ritidom adînc-brăzdat, lujeri glabri. Frunze oblong-ovate, 12 cm lungime și pețiol 2 cm lungime, scurt-acuminate, lamina dințată numai pe marginea din jumătatea superioară, glabre pe partea superioară și pubescente pe nervuri pe partea inferioară. Flori pe tip 6. Fructele puțin alungite, purpurii-închis, susținute de pedunculi de aceeași lungime ca și pețiolul frunzei.

Intrare: Celtis (gen de plante)
Celtis (gen de plante)
gen de plante (I2.1)
  • Celtis
Intrare: Celtis australis
Celtis australis  nomenclatura binară
compus
  • Celtis australis
Intrare: Celtis laevigata
Celtis laevigata  nomenclatura binară
compus
  • Celtis laevigata
Intrare: Celtis occidentalis
Celtis occidentalis  nomenclatura binară
compus
  • Celtis occidentalis