6 definiții pentru Cazimir

Dicționare explicative

Explică cele mai întâlnite sensuri ale cuvintelor.

Cazimir m. nume a 5 regi ai Poloniei, dintre cari CAZIMIR III (cel Mare), rege dela 1333, fu ultimul dintre Piasti (1309-1370).

Dicționare enciclopedice

Definiții enciclopedice

CAZIMIR (KAZIMIERZ), cneji și regi ai Poloniei. Mai importanți: 1. C III, cel Mare, rege (1333-1370); a pus bazele monarhiei pe stări (prin statutele de la Wiślica și Piotrków, 1347) și a extins autoritatea coroanei polone asupra regiunilor Kujawya, Dobrzyń (1343), Halici, Lemberg și Volînia (1349-1356); întemeietorul Universității din Cracovia (1364). 2. C. IV Iagełło, mare cneaz al Lituaniei (din 1440), rege (1447-1492); a pus capăt Războiului de 13 ani (1454-1466), încheind Pacea de la Toruń (1466) prin care Polonia căpăta ieșire la M. Baltică, iar Ordinul Teutonic i se recunoștea vasal. A întreținut relații de prietenie cu Ștefan cel Mare, domnul Moldovei.

CAZIMIR, Otilia (pseud. Alexandrei Gavrilescu) (1894-1967, n. sat Cotul Vameș, jud. Neamț), scriitoare română. Lirică elegiacă, sentimentalistă și discret umoristică („Lumini și umbre”). Proză de evocare („A murit Luchi”). Versuri pentru copii („Baba iarna intră-n sat”). Memorialistică („Prietenii mei scriitorii...”).

CAZIMIR, n. polon; – fam., mold;. Căzămir, P. mold., 1794. (Balaur, Biserici, p. 36).

Cazimir Vechi nume de origine slavă, Cazimir este unul din cele mai vechi și frecvente nume pers. din Polonia (pol. Kazimierz). Prezent și în onomastica slavilor de sud, la sîrbi și croați, de exemplu, numele se încadrează în seria compuselor bimembre. Dacă primul element Kazi- se explică ușor prin verbul kazać „a porunci, a spune, a predica” (din aceeași formație de cuvinte de origine slavă face parte și rom. cazanie „predică”), mai multe dificultăți apar în explicarea elementului secund, identic ca formă cu mir „pace, lume”. Forma veche a lui -mir, ca element antroponimic, este, însă -mer (așa cum apare în vechiul nume rusesc Voldimer, devenit Vladimir) și are probabile paralele în gr. -moros „faimos”, galicul -maros, germanicul -mar, cuvinte care la origine aveau sensul „mare, ilustru, celebru” etc. Atestat în polonă încă din sec. 11 (în a doua jumătate a sec. 15, fiul regelui Cazimir al IV-lea este sanctificat, numele devenind calendaristic, dar numai la polonezi), în sec. 18 Cazimir începe să se răspîndească și în vestul Europei. Cunoscut la noi cam din aceeași perioadă, Cazimir a fost și este destul de rar folosit de către români. ☐ Casimir, it. Cazimiro, magh. Kázmer, Kazimir, bg,. rus. Kazimir etc.

BELCOT, Cazimir (1885-1917, n. Ploiești), actor român. S-a impus în roluri de comedie (Agamiță Dandanache din „O scrisoare pierdută”, Ivan Kuzmici Spekin din „Revizorul”).

Intrare: Cazimir
Cazimir nume propriu
nume propriu (I3)
  • Cazimir