Cuvântul zilei, 30 mai 2024

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
dezminți
© imagine Tiberiu

DEZMINȚI, dezmint, vb. IV. 1. Tranz. A declara că un fapt, o afirmație etc. nu corespunde adevărului; a nega, a contesta. ♦ A arăta că ceva este altfel decât pare; a fi în dezacord cu... ♦ A contrazice pe cineva. 2. Refl. A se arăta altfel decât se credea că este, a dovedi nestatornicie în fapte sau în idei; a înșela așteptările. ♦ A reveni asupra celor spuse înainte; a retracta. – Pref. dez- + minți (după fr. démentir).

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 30 mai în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2023: antecesor

În 1874, la Paris, s-a născut Ernest Duchesne, medic militar care a arătat în teza sa de doctorat, cu 32 de ani înaintea lui Fleming, că anumite mucegaiuri pot neutraliza proliferarea bacteriilor. A solicitat să i se continue demersurile, dar armata, după ce i-a acordat diploma, nu a mai făcut nicio cercetare în acest domeniu promițător. Duchesne nu a mai pus niciodată piciorul într-un laborator.
iconița cuvântului zilei

2022: profilactic

Prima carantină din istorie a avut loc în Dubrovnik (Croația) în 1377, când o epidemie de ciumă neagră a amenințat orașul. Autoritățile au impus o perioadă de așteptare de 40 de zile ambarcațiunilor care veneau din zonele infectate. Astăzi Croația își sărbătorește ziua națională.
iconița cuvântului zilei

2021: inflexiune

S-a născut în 1908 Mel Blanc, actor american evreu, specializat în dublajul desenelor animate. A fost vocea din spatele unor personaje precum Bugs Bunny, Speedy Gonzales, Daffy Duck, Porky Pig, Barney Rubble și multe altele.
iconița cuvântului zilei

2020: protimis

S-a născut în 1896 regizorul american Howard Hawks. Printre filmele sale se numără și Domnii preferă blondele.
iconița cuvântului zilei

2019: metisaj

S-a născut în 1928 regizoarea Agnès Varda, cunoscută sub numele de bunica noului val francez și una dintre pionierele cinematografiei feministe. În filmele sale a combinat adesea materiale documentare cu o poveste fictivă.