Cuvântul zilei, 27 februarie 2024

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
afinitate
imagine © Cristina Monea

AFINITATE, afinități, s. f. 1. Potrivire între oameni sau între manifestările lor, datorită asemănării spirituale. 2. (Chim.) Proprietate a două substanțe de a se combina. 3. Proprietate a unui material textil de a se vopsi cu un anumit colorant. 4. (Jur.) Legătură de rudenie creată prin căsătorie între unul dintre soți și rudele celuilalt soț. – Din fr. affinité, lat. affinitas, -atis.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 27 februarie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2023: înfoca

S-a născut în 1930 actrița americană Joanne Woodward, câștigătoare a premiului Oscar pentru cea mai bună actriță. Printre rolurile sale se numără și cel din Lunga vară fiebinte, film inspirat din mai multe povestiri ale lui Faulkner și prima peliculă în care Joanne Woodward îi dă replica soțului său, Paul Newman.
iconița cuvântului zilei

2022: scociorî

Pompeiul nu și-a arătat încă toate comorile. Pe 27 februarie 2021 a fost descoperit acolo un car roman de ceremonie aproape intact, bogat decorat cu elemente erotice.
iconița cuvântului zilei

2021: dompta

S-a născut în 1932 actrița americană Elizabeth Taylor, distinsă de două ori cu Premiul Oscar. Printre rolurile sale cele mai cunoscute se numără și cel din Îmblânzirea scorpiei.
iconița cuvântului zilei

2020: diferend

S-a născut în 1902 scriitorul american John Steinbeck, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1962. Printre romanele sale se numără și Iarna vrajbei noastre.
iconița cuvântului zilei

2019: profasis

În 1933 clădirea parlamentului german (Reichstag) din Berlin a fost distrusă într-un incendiu. Naziștii germani au folosit incendiul drept pretext pentru impunerea politicii lor.