Cuvântul zilei, 12 ianuarie 2024

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
comandor
© imagine Ștefania

COMANDOR, comandori, s. m. 1. Grad de ofițer superior din aviația și marina militară, corespunzător gradului de colonel din armata terestră; persoană care are acest grad. 2. Rang în ierarhia unor decorații militare și civile. – Din fr. commandeur.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 12 ianuarie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2023: intelighenție

În 1755 Ecaterina a II-a a Rusiei fondează la Moscova prima universitate rusă.
iconița cuvântului zilei

2022: alteritate

În 1906 s-a născut Emmanuel Levinas, filozof francez de origine lituaniană.
iconița cuvântului zilei

2021: defolia

În 1962 armata SUA începe pulverizarea junglelor vietnameze cu ierbicidul toxic numit „Agentul portocaliu”, cu scopul de a defolia coroanele copacilor pentru a scoate la vedere mișcările din zonă. Această substanță este responsabilă pentru numeroase malformații și boli genetice de care suferă vietnamezii.
iconița cuvântului zilei

2020: ighemonicon

S-a născut în 1856 John Singer Sargent, artist american, considerat cel mai mare pictor de portrete al generației sale, operele sale evocând luxul epocii Edwardiene.
iconița cuvântului zilei

2019: polemiza

S-a născut în 1628 scriitorul francez Charles Perrault, membru de frunte al Academiei Franceze, care a avut un rol de frunte în cea mai răsunătoare polemică din istoria literaturii, cunoscută sub numele de „Cearta dintre antici și moderni”.