Cuvântul zilei, 7 septembrie 2023

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
torționar
© imagine Nina Croitoru

TORȚIONAR, -Ă, torționari, -e, adj., s. m. 1. Adj. De tortură. 2. S. m. Persoană care torturează; călău. [Pr.: -ți-o-] – Din fr. tortionnaire.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 7 septembrie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2022: acuitate

În 1965 s-a născut soprana Angela Gheorghiu. De la debutul carierei sale din 1990, a cântat rolurile principale de soprană pe marile scene ale lumii: Royal Opera House of Covent Garden, Wiener Staatsoper, La Scala etc.
iconița cuvântului zilei

2021: colecist

În 2001 chirurgul francez Jacques Marescaux efectuează o operație a vezicii biliare la New York pe un pacient care se afla la Strasbourg. Aceasta este operația Lindbergh, o premieră mondială în telechirurgie.
iconița cuvântului zilei

2020: eflorescență

S-a născut în 1533 Elisabeta I, regină a Angliei și a Irlandei vreme de 44 de ani, ultimul suveran din dinastia Tudor. Domnia sa este marcată de sporirea puterii Angliei pe plan mondial, fiind de asemenea o perioadă de extraordinară înflorire artistică și culturală.
iconița cuvântului zilei

2019: docher

S-a născut in 1909 Elia Kazan, regizor de film american, cunoscut printre altele pentru filmul său Pe chei, care prezintă violența sindicatelor și corupția din lumea docherilor americani.
iconița cuvântului zilei

2018: polifonie

S-a născut în 1962 scriitoarea americană Jennifer Egan. Romanul său „Pe aici au trecut cuțitarii” (în engleză „A Visit from the Good Squad”), considerat un exemplu de roman polifonic, a câștigat în 2011, Premiul Pulitzer pentru ficțiune.