Cuvântul zilei, 14 iulie 2023

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
beretă
imagine © Andrea Homorodean

BERETĂ, berete, s. f. Șapcă marinărească fără cozoroc; p. ext. bască. [Var.: (rar) beret s. n.] – Din fr. béret.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 14 iulie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2022: pecete

S-a născut în 1918 regizorul suedez Ingmar Bergman, unul dintre cei mai influenți regizori de film din cea de-a doua jumătate a secolului 20. Printre filmele sale se numără și A șaptea pecete.
iconița cuvântului zilei

2021: conturist

S-a născut în 1910 William Hanna, animator, scenarist și producător de desene animate. A creat împreună cu Joseph Barbera serialul de desene animate Tom și Jerry, iar în 1957 cei doi au fondat Hanna-Barbera Productions, unul din cele mai de succes studiouri de desene animate, producând Familia Flintstone, Scooby-Doo și multe altele.
iconița cuvântului zilei

2020: palie

A apărut în 1582 Palia de la Orăștie, prima traducere românească a cărților biblice Geneza și Exodui. Traducerea demonstra posibilitățile de expresie ale limbii române și capacitatea ei de a fi limbă de cultură.
iconița cuvântului zilei

2019: pastis

Ziua Franței.
iconița cuvântului zilei

2018: fervoare

S-a născut scriitorul american Irving Stone, faimos pentru romanele sale biografice ale unor personaje istorice majore. Unul dintre cele mai cunoscute romane ale sale este „Agonie și extaz” bazată pe viața lui Michelangelo Buonarroti.