Cuvântul zilei, 10 iunie 2023

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
consort
© imagine Ramona

CONSORT, consorți, s. m. (În sintagma) Prinț-consort = soțul unei regine încoronate ca suverană. – Din fr. consort, lat. consors, -tis.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 10 iunie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2022: abstinență

În 1935 în Akron, Ohio, Robert H. Smith întemeiază organizația Alcoolicii Anonimi.
iconița cuvântului zilei

2021: jetatură

În 1692 este executată prin spânzurare prima victimă a proceselelor vrăjitoarelor din Salem. Din peste 200 de oameni arestați și întemnițați, 30 au fost condamnați pentru crima de vrăjitorie și executați.
iconița cuvântului zilei

2020: azimă

S-a născut în 1853 Ion Pop-Reteganul pedagog, prozator, publicist și folclorist, reprezentativ pentru epoca sa, apreciat drept cel mai mare folclorist al Ardealului. Printre basmele culese și publicate de Ion Pop-Reteganul se numără și Azima mergătoare.
iconița cuvântului zilei

2019: barbituric

S-a născut în 1922 actrița americană Judy Garland. Pe lângă rolurile sale din filme a fost în atenția publicului datorită vieții sale personale tumultoase, fiind dependentă de alcool și barbiturice, cele din urmă aducându-i și moartea la 47 de ani.
iconița cuvântului zilei

2018: amfitrion

A murit în 1967 actorul american Spencer Tracy. A jucat împreună cu Katharine Hepburn și Sidney Poitier în filmul „Ghici cine vine la cină?”, film care a primit 10 nominalizări Oscar.