Cuvântul zilei, 18 mai 2023

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
tain
© imagine Addell Design

TAIN, tainuri, s. n. 1. Porție de alimente sau de băutură care se dădea zilnic ienicerilor, ostașilor pământeni, subalternilor, de către domn sau boieri; p. gener. rație de alimente. ♦ Sumă de bani care se dădea zilnic servitorilor, echivalentă cu rația lor alimentară. ♦ Provizie. 2. Porție de nutreț care se dă animalelor într-o anumită perioadă de timp. 3. Parte care îi revine cuiva în urma unei repartizări, a unei împărțeli etc. – Din tc. tayin.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 18 mai în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2024: pompos

Carl Fabergé s-a născut pe 18 mai 1846 la Sankt Petersburg, Rusia. A fost un bijutier cunoscut mai ales pentru ouăle Fabergé, piese de bijuterie în formă de ouă, realizate din metale și pietre prețioase, care conțin o surpriză precum ouăle de ciocolată.
iconița cuvântului zilei

2022: budoar

În 1897 s-a născut Marcel De Sano (nume inițial Marcel Drăgușanu), pilot de război și regizor de film. De origine din Buciumeni, județul Galați, a trăit în Franța, Italia și Statele Unite. Unul dintre filmele sale se numește Boudoir diplomatique.
iconița cuvântului zilei

2021: emfatic

În 1804 Senatul Franței îl proclamă pe Napoleon Bonaparte Împărat al francezilor. Este începutul Primului Imperiu Francez.
iconița cuvântului zilei

2020: farniente

S-a născut în 1872 Bertrand Russell, logician, filosof, matematician, istoric și eseist britanic, laureat al Premiului Nobel pentru literatură. Printre lucrările sale traduse în limba română se numără și Elogiul inactivității.
iconița cuvântului zilei

2019: exponat

Ziua internațională a Muzeelor.