Cuvântul zilei, 28 ianuarie 2023

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
firidă
imagine © Cristina Monea

FIRÍDĂ, firide, s. f. Adâncitură de forma unei ferestre oarbe prevăzută într-un zid, în peretele unei sobe etc., cu scop utilitar sau decorativ; p. ext. deschizătură îngustă într-un zid. – Din bg. firida.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 28 ianuarie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2022: pinaclu

În 1958 G.K. Christiansen obține brevetul pentru setul de construcție din cărămizi de plastic „Lego”, în numele tatălui său, inventatorul danez.
iconița cuvântului zilei

2021: pastișă

S-a născut în 1935 David Lodge, profesor de teorie literară și romancier. Multe din operele sale conțin pasaje în care pastișează stilul unor autori celebri precum Joyce, Virginia Wolf, Kafka sau Jane Austen.
iconița cuvântului zilei

2020: parti-pris

În 1813 este publicat pentru prima oară în Marea Britanie romanul Mândrie și prejudecată al scriitoarei Jane Austen. Până în prezent se estimează că romanul s-a vândut în peste 20 de milioane de exemplare în întreaga lume.
iconița cuvântului zilei

2019: libertin

S-a născut în 1873 scriitoarea franceză Sidonie-Gabrielle Colette. Unul dintre romanele sale poartă numele Ingenua libertină.
iconița cuvântului zilei

2018: criptic

Ziua Confidențialității Datelor (Data Privacy Day).