Cuvântul zilei, 8 decembrie 2021

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
pafta
© imagine Ramona

PAFTA, paftale, s. f. 1. Încheietoare ornamentală la haine sau la cingători, lucrată de obicei din metal (și împodobită cu pietre prețioase). ♦ Cingătoare alcătuită din plăci de metal legate între ele cu lănțișoare sau fixate între ele cu ținte. ♦ Dispozitiv (metalic) de închidere a unui obiect (carte, cutie etc.). 2. Piesă din tablă de oțel folosită pentru fixarea cablurilor pe zidurile clădirilor. – Din tc. pafta.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 8 decembrie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2023: neprihănire

În 1854 Papa Pius al IX-lea proclamă dogma fundamentală privind Neprihănita Zămislire, referitoare la Fecioara Maria.
iconița cuvântului zilei

2022: dezolant

Ziua în care a murit John Lennon (1980).
iconița cuvântului zilei

2020: intifada

A început Prima Intifadă, revolta palestiniană împotriva ocupației israeliene a Cisiordaniei și Fâșiei Gaza. Revolta a durat din decembrie 1987 și până la Conferința de la Madrid din 1991, deși există opinii că s-a încheiat de fapt în 1993, odată cu semnarea Acordurilor de la Oslo.
iconița cuvântului zilei

2019: efigie

S-a născut în 1876 Constantin C. Moisil, profesor de istorie și arheolog, considerat părintele numismaticii românești, punând bazele primei școli din România care studiază monedele.
iconița cuvântului zilei

2018: epodă

Se naște în 65 î.Hr. poetul latin Horațiu. Printre operele sale se numără și o colecție de epode.