Cuvântul zilei, 7 decembrie 2021

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
ieremiadă
© imagine Ramona

IEREMIADĂ, ieremiade, s. f. (Livr.) Plângere, tânguire (fără sfârșit). [Pr.: -mi-a-] – Din fr. jérémiade.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 7 decembrie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2023: nescontat

În 1941 are loc atacul de la Pearl Harbor (sau Operațiunea Hawaii, cum a fost numită de către Statul Major Imperial japonez), atac militar dat prin surprindere, din partea Marinei Imperiale Japoneze împotriva bazei navale americane de la Pearl Harbor, Hawaii. Ca rezultat, Statele Unite ale Americii au intrat în al Doilea Război Mondial.
iconița cuvântului zilei

2022: son

În 1877, prima demonstrație cu fonograful inventat de Thomas Edison
iconița cuvântului zilei

2020: homocron

În 1965 Papa Paul al VI-lea și Patriarhul Athenagoras I au revocat simultan excomunicarea mutuală care era valabilă de la Marea Schismă din 1054.
iconița cuvântului zilei

2019: colonadă

S-a născut în 1598 Gian Lorenzo Bernini, arhitect, sculptor și pictor, reprezentant de seamă al barocului italian. Pricipala sa contribuție arhitecturală este Piața Sfântului Petru din Roma, delimitată de o colonadă gigantică formată din 284 de coloane, desfășurate pe patru rânduri, cu 140 de statui.
iconița cuvântului zilei

2018: cognitiv

S-a născut în 1928 Noam Chomsky, lingvist, filosof, istoric și activist politic american, considerat părintele lingvisticii moderne. Este unul dintre fondatorii domeniului de studiu interdisciplinar cunoscut sub numele de științe cognitive.