Cuvântul zilei, 9 iulie 2021

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
ritornelă
© imagine Ramona

RITORNELĂ, ritornele, s. f. 1. Revenire, într-o melodie, într-un cântec, a unui refren cu același text după fiecare strofă cântată; fragment instrumental care precedă dansul sau alternează cu el. 2. Vers sau grup de versuri repetate, într-o poezie, la intervale regulate. ♦ Improvizație poetică formată din trei versuri, în care cel de-al treilea rimează cu primul. [Var.: riturne s. f.] – Din it. ritornello, fr. ritournelle.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 9 iulie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2023: mate

Ziua națională a Argentinei. Mate este considerată băutura tradițională în Argentina.
iconița cuvântului zilei

2022: clama

În 1955, Bertrand Russell publica la Londra, în plin Război Rece, Manifestul Russell-Einstein. Atrăgea astfel atenția asupra pericolelor create de armele nucleare și făcea apel la liderii mondiali să caute soluții pașnice la conflictele internaționale. Manifestul a fost semnat de unsprezece intelectuali și oameni de știință de renume, inclusiv de Albert Einstein, care l-a semnat în aprilie 1955 (cu câteva zile înainte de a muri).
iconița cuvântului zilei

2020: tighel

S-a născut în 1819 Elias Howe, inventator american, pionier în dezvoltarea mașinilor de cusut.
iconița cuvântului zilei

2019: agnozie

S-a născut în 1933 neurologul britanic Oliver Sacks, autorul a numeroase cărți printre care și Omul care își confunda soția cu o pălărie, al cărei titlu este inspirat de cazul unui bărbat care suferea de agnozie vizuală.
iconița cuvântului zilei

2018: pleonasm

S-a născut în 1900 lingvistul român Alexandru Graur.