Cuvântul zilei, 3 mai 2021

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
cotlon
imagine © Andrea Homorodean

COTLÓN, cotloane, s. n. 1. Loc ferit, neumblat; ascunzătoare, ascunziș. ♦ (Reg.) Scobitură în malul unui râu, sub nivelul apei. 2. Construcție de zid, suport solid de fier sau înjghebare rudimentară din pietre, în care se face foc și pe care se așază cazanul la fiert. 3. Firidă făcută în zid, sub cuptorul vetrei țărănești. ◊ Expr. A sta (sau a zăcea) pe cotlon = a pierde vremea; a lenevi, a trândăvi. ♦ (Rar) Adâncitură făcută în zid; firidă, ocniță. – Din magh. katlan.


Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 3 mai în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2020: difracție

S-a născut în 1892 Sir George Paget Thomson, fizician englez, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică pentru descoperirea proprietăților ondulatorii ale electronului, prin difracția electronilor.
iconița cuvântului zilei

2019: orcan

În 2008 au fost peste 134.000 de persoane ucise sau dispărute în Myanmar în urma ciclonului Nargis, cel mai mare dezastru natural de la cutremurul din Oceanul Indian din 2004.
iconița cuvântului zilei

2018: flic-flac

În 1975, la vârsta de 13 ani și jumătate, Nadia Comăneci devine campioană absolută a Europei la gimnastică și campioană la sărituri, paralele și bârnă.
iconița cuvântului zilei

2017: machiavelic

Se naște în 1469 Niccolò Machiavelli, scriitor, om politic și istoric italian, reprezentant ilustru al istoriografiei renascentiste.
iconița cuvântului zilei

2016: transpoziție

În 1920 se naște compozitorul Alexandru Pașcanu (d.1989). A scris Despre transpoziție.

Comentarii