Cuvântul zilei, 7 martie 2021

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
stupefiant
© imagine Ramona

STUPEFIANT, -Ă, stupefianți, -te, adj., s. n. (Substanță din categoria drogurilor) care produce alterări ale funcțiilor psihice. ♦ (Substanță medicamentoasă) care inhibă centrii nervoși, provocând o stare de inerție fizică și psihică și care, folosită mult timp, duce la obișnuință și la necesitatea unor doze crescânde; p. gener. (substanță) care, prin folosire repetată, dă naștere fenomenului de dependență; drog. [Pr.: -fi-ant] – Din fr. stupéfiant.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 7 martie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2024: forehand

În 1960 s-a născut tenismenul ceh Ivan Lendl.
iconița cuvântului zilei

2023: forte

În 1944 s-a născut Sir Ranulph Fiennes, în Anglia, considerat cel mai mare explorator încă în viață. A condus nenumărate expediții, a fost primul om care a ajuns la cei doi poli și a traversat Antarctica pe jos. În mai 2009, la 65 de ani, a urcat pe Everest.
iconița cuvântului zilei

2022: trambala

Pe 7 martie 1946 cei 167 de locuitori ai atolului Bikini au fost strămutați pentru ca pe insula lor să fie testate bombe nucleare. Ei au fost trambalați pe atoluri învecinate în deceniile următoare, trăind în condiții grele.
iconița cuvântului zilei

2020: matimă

S-a născut în 1971 actorul american Peter Sarsgaard. Printre filmele sale se numără și O lecție de viață.
iconița cuvântului zilei

2019: transgresa

S-a născut în 1964 scriitorul american Bret Easton Ellis. Cea mai cunoscută și controversată carte a sa, American Psycho, al cărui personaj principal este un criminal în serie, este considerată un exemplu reprezentativ al ficțiunii transgresive.