Cuvântul zilei, 15 februarie 2021

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
esculap
imagine © Andrea Homorodean

ESCULAP, esculapi, s. m. (Rar) Medic1. – Din fr. esculape.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 15 februarie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2024: asmuți

În realizarea filmului Citizen Kane, Orson Welles a fost inspirat de magnatul ziarelor William Randoph Hearst (1863 – 1951). Stârnind animozitate între Statele Unite și Spania după explozia accidentală a crucișătorului Maine în portul Havana la 15 februarie 1898, Hearst a crescut vânzările cotidianului său, New York Journal, și a devenit extrem de bogat.
iconița cuvântului zilei

2023: delecta

S-a născut în 1784 Jeremy Bentham, filosof și reformator social englez, unul dintre principalii gânditori din istoria eticii moderne. El a fost primul care a formulat principiile utilitarianismului. O acțiune este corectă din punct de vedere moral dacă maximizează plăcerea sau fericirea (numită de Bentham utilitate) persoanelor implicate.
iconița cuvântului zilei

2022: tușa

În 1948 s-a născut Art Spiegelman, un mit al benzii desenate moderne, devenit celebru pentru Maus. Povestea unui supraviețuitor, unde înfățișează ororile Holocaustului. E singurul roman grafic premiat cu Pulitzer (1992).
iconița cuvântului zilei

2020: incrusta

S-a născut în 1812 Charles Lewis Tiffany, fondatorul celebrului brand de bijuterii de lux Tiffany & Co.
iconița cuvântului zilei

2019: coneț

În 1989 ultimii militari sovietici au părăsit Afganistanul după aproape zece ani de la intervenția lor, în decembrie 1979, în sprijinul guvernului promarxist de la Kabul.