Cuvântul zilei, 24 octombrie 2020

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
ranchiună
© imagine Ștefania

RANCHIUNĂ, ranchiune, s. f. Ură ascunsă, dușmănie și dorință de răzbunare; pizmă, pică. – Din fr. rancune.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 24 octombrie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2023: nara

În toamna anului 79, Pompei, o stațiune de vacanță situată la poalele Muntelui Vezuviu, a fost acoperită de o ploaie de cenușă vulcanică. Pliniu cel Tânăr ne-a lăsat povestea erupției. Multă vreme, o eroare de transcriere a scrisorilor sale i-a făcut pe oameni să creadă că erupția a avut loc pe 24 august. Arheologii sunt însă de părere că data reală este 24 octombrie.
iconița cuvântului zilei

2022: muschetă

Săptămâna dezarmării (24-30 octombrie, ONU)
iconița cuvântului zilei

2021: aculturație

Ziua mondială a dezvoltării informaționale (ONU)
iconița cuvântului zilei

2019: firfiric

S-a născut în 1932 economistul canadian Robert Alexander Mundell, laureat al Premiului Nobel pentru Economie în 1999. A formulat teoria zonelor monetare optime, susținând avantajele uniunii monetare între state. Este considerat părintele monedei euro.
iconița cuvântului zilei

2018: teozofie

S-a născut în 1868 exploratoarea belgiană Alexandra David-Néel, cunoscută pentru vizita sa în Lhasa (Tibet) când orașul le era interzis străinilor. A scris peste 30 de cărți despre spiritualitatea și filozofia orientală, budism și călătorii.