Cuvântul zilei, 24 mai 2020

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
fastuos
© imagine Ștefania

FASTUOS, -OASĂ, fastuoși, -oase, adj. (Livr.) Plin de fast1; măreț, splendid, bogat. [Pr.: -tu-os] – Din fr. fastueux, lat. fastuosus.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 24 mai în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2024: neologism

S-a născut în 1794 William Whewell, polimat, om de știință, preot anglican, filozof, teolog și istoric al științei englez. Una dintre contribuțiile lui Whewell pentru știință a fost formarea de cuvinte. A corespondat cu mulți din domeniul științei, ajutându-i să compună neologisme pentru descoperirile lor. Whewell a inventat termenii de om de știință, fizician, lingvistică, catastrofism, astigmatism și i-a sugerat lui Michael Faraday termenii de electrod, ion, dielectric, anod și catod.
iconița cuvântului zilei

2023: policrom

S-a născut în 1895 Marcel Iancu, pictor, arhitect, grafician și eseist româno-israelian, unul dintre inițiatorii mișcării artistice Dada.
iconița cuvântului zilei

2022: indelebil

S-a născut în 1960 actrița britanică Kristin Scott Thomas. Printre rolurile sale se numără și cel din filmul O vară de neuitat în regia lui Lucian Pintilie.
iconița cuvântului zilei

2021: metodism

În 1738 are loc la Londra, pe strada Aldersgate, pocăința pastorului John Wesley, convertirea sa evanghelică lansând începutul mișcării metodiste.
iconița cuvântului zilei

2019: aed

S-a născut în 1941 Bob Dylan, cântăreț, compozitor, muzician și poet american. În anul 2016, i-a fost decernat Premiul Nobel pentru Literatură, pentru crearea de noi expresii poetice în cadrul marii tradiții a cântecului american.