Cuvântul zilei, 29 martie 2020

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
retretă
© imagine Tiberiu

retre sf [At: CONACHI, P. 226 / V: ~rată, ritra / Pl: ~te / E: fr retraite, it ritratta] (Înv) Retragere (6) (în fața dușmanului).

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 29 martie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2024: rivieră

În 1830 s-a născut Stéphen Liégeard, avocat, funcționar public, om politic, scriitor și poet francez. Lui i se datorează denumirea „La Côte d’Azur” (Coasta de Azur) care a înlocuit termenul „Riviera”. La Côte d’Azur e titlul unei cărți pe care a publicat-o în 1887.
iconița cuvântului zilei

2023: ofiolatrie

În 2013 a fost inaugurat Dragon River Bridge din Da Nang, Vietnam. Podul are o lungime de 670 de metri și este împodobit cu un dragon care își schimbă culoarea și scuipă foc și apă peste râu, ceea ce atrage numeroși turiști.
iconița cuvântului zilei

2022: olonom

În 1873 s-a născut Tullio Levi-Civita, matematician italian cu contribuții majore în geometria diferențială, dezvoltând în special noțiunea modernă de olonomie.
iconița cuvântului zilei

2021: ludic

În 1878 se naște Elena Paximade, poetă româncă care a devenit cunoscută cu numele de după căsătorie, Elena Farago.
iconița cuvântului zilei

2019: exeat

În 2017 premierul britanic Theresa May a semnat scrisoarea oficială pentru activarea Articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, declanșând astfel procedura formală de separare a Marii Britanii de Uniunea Europeană.