Cuvântul zilei, 14 februarie 2020

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
hipofiză
imagine © Andrea Homorodean

HIPOFIZĂ, hipofize, s. f. (Și în sintagma glandă hipofiză) Glandă endocrină cu funcții multiple, situată la baza creierului și având o mare influență asupra creșterii organismului, dar și asupra celorlalte glande, în special a glandelor sexuale și a tiroidei; adenohipofiză. – Din fr. hypophyse.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 14 februarie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2024: potopi

În 1945, în cel de-al Doilea Război Mondial, Dresda a fost victima unui bombardament aerian de proporții uluitoare. În cincisprezece ore, 7.000 de tone de bombe incendiare au căzut asupra orașului, distrugând mai mult de jumătate din case și un sfert din zonele industriale. Bilanțul victimelor a fost de cel puțin 40.000 de morți.
iconița cuvântului zilei

2023: neostoit

Pe 14 februarie în centrul atenției este dragostea... romantică, chinuită, pasională, suprarealistă etc.
iconița cuvântului zilei

2022: aroga

În 1876 Alexander Graham Bell depune brevetul pentru invenția telefonului cu câteva zile înaintea lui Elisha Gray. Această situație a dus la o controversă, încă actuală: cei doi au inventat telefonul în mod independent sau Bell a uzurpat și a preluat invenția lui Gray?
iconița cuvântului zilei

2021: intenabil

S-a născut în 1970 actorul englez Simon Pegg. Printre filmele sale se numără și Cum să rămâi fără prieteni (în engleză How to Lose Friends & Alienate People).
iconița cuvântului zilei

2019: fatwa

Pe 14 februarie 1989, ayatolahul Khomeini, liderul spiritual al Iranului, a emis o fatwa prin care îi îndemna pe toți musulmanii din lume să îl asasineze pe Salman Rushdie, pentru a pedepsi astfel publicarea romanului său Versetele satanice, considerat o blasfemie la adresa islamului.