Cuvântul zilei, 31 decembrie 2019

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
criptonim
© imagine Tiberiu

CRIPTONIM, -Ă, criptonimi, -e, adj., s. n. 1. Adj. Cu nume ascuns. 2. S. n. Nume împrumutat, imaginar sau reprezentat prin inițiale, cu care un autor își semnează o lucrare, o operă de artă etc.; pseudonim. 3. S. n. Lucrare semnată cu un criptonim (2). – Din fr. cryptonyme.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 31 decembrie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2023: matol

În 1938 este introdus pentru prima dată în Indianapolis (SUA) celebrul test cu fiolă, efectuat pentru depistarea șoferilor aflați în stare de ebrietate.
iconița cuvântului zilei

2022: casură

S-a născut în 1937 actorul englez Anthony Hopkins. Printre rolurile sale se numără și cel din filmul Ruptura.
iconița cuvântului zilei

2021: ornitofil

S-a născut în 1943 actorul britanic Ben Kingsley. Printe rolurile sale se numără și cel din filmul Ghidul ornitofilului.
iconița cuvântului zilei

2020: adulmeca

S-a născut în 1908 Simon Wiesenthal, activist evreu austriac care și-a dedicat viața colectării de informații și documente despre criminalii de război naziști implicați în Holocaust în scopul aducerii lor în judecată. A contribuit la prinderea și judecarea a peste o mie de astfel de criminali și de aceea a devenit cunoscut ca vânător de naziști.
iconița cuvântului zilei

2018: gerg

S-a născut în 1968 scriitorul dominicano-american Junot Diaz. Este autorul romanului „Scurta și minunata viață a lui Oscar Wao”, câștigător al premiului Pulitzer în 2008, și al mai multor volume de povestiri. În romanele sale, Diaz folosește frecvent cuvinte din argoul spaniol.