Cuvântul zilei, 14 august 2019

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
anarhism
imagine © Andrea Homorodean

ANARHISM s. n. Mișcare ideologică apărută în sec. XIX, susținând suprimarea autorității guvernamentale, doar cooperarea voluntară fiind admisă. ♦ Atitudine a anarhistului. – Din fr. anarchisme, rus. anarhizm, germ. Anarchismus.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 14 august în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2023: carent

În 1952 este folosită pentru prima dată expresia „lumea a treia” de către Alfred Sauvy, demograf și economist francez, pentru a desemna țările cel mai puțin avansate din punct de vedere economic și al nivelului de trai.
iconița cuvântului zilei

2022: junctură

În 1962, echipele de foraj franceze și italiene care lucrau pentru tunelul Mont Blanc se întâlnesc. Perforarea a fost un succes, cu o deviație a axei mai mică de 13 cm.
iconița cuvântului zilei

2021: electromagnetism

Pe 14 august 1777 s-a născut fizicianul danez Hans Christian Ørsted. El a pus bazele electromagnetismului descoperind că un curent electric creează în jurul său un cîmp magnetic, deviind acul unei busole.
iconița cuvântului zilei

2020: volbură

S-a născut în 1966 actrița americană Halle Berry. Printre cele mai cunoscute roluri ale sale este Storm din seria de filme X-Men. Storm este o mutantă care poate controla starea vremii.
iconița cuvântului zilei

2018: cineast

S-a născut în 1945 regizorul și fotograful german Wim Wenders, unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai Noului Cinema German. Printre filmele sale cele mai cunoscute se numără „Paris, Texas” (Palme d’Or 1984), „Cerul deasupra Berlinului”, „Starea lucrurilor” precum și documentarul „Buena Vista Social Club”.