Cuvântul zilei, 24 mai 2019

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
aed
© imagine Ștefania

AED s. m. (în Grecia antică) poet-cântăreț care își recita propriile-i versuri în acompaniament de liră. (< fr. aède, gr. aoidos)

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 24 mai în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2024: neologism

S-a născut în 1794 William Whewell, polimat, om de știință, preot anglican, filozof, teolog și istoric al științei englez. Una dintre contribuțiile lui Whewell pentru știință a fost formarea de cuvinte. A corespondat cu mulți din domeniul științei, ajutându-i să compună neologisme pentru descoperirile lor. Whewell a inventat termenii de om de știință, fizician, lingvistică, catastrofism, astigmatism și i-a sugerat lui Michael Faraday termenii de electrod, ion, dielectric, anod și catod.
iconița cuvântului zilei

2023: policrom

S-a născut în 1895 Marcel Iancu, pictor, arhitect, grafician și eseist româno-israelian, unul dintre inițiatorii mișcării artistice Dada.
iconița cuvântului zilei

2022: indelebil

S-a născut în 1960 actrița britanică Kristin Scott Thomas. Printre rolurile sale se numără și cel din filmul O vară de neuitat în regia lui Lucian Pintilie.
iconița cuvântului zilei

2021: metodism

În 1738 are loc la Londra, pe strada Aldersgate, pocăința pastorului John Wesley, convertirea sa evanghelică lansând începutul mișcării metodiste.
iconița cuvântului zilei

2020: fastuos

În 1906 hotelierul elvețian César Ritz a deschis la Londra un alt hotel cu numele său, în care fiecare apartament are o baie privată, ca o noutate. Serviciile și dotările de lux au stabilit noi standarde în industrie.