Cuvântul zilei, 16 noiembrie 2018

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
etalon
© imagine Addell Design

ETALON, etaloane, s. n. Mărime, greutate etc. acceptată oficial în știință, în tehnică sau în relațiile economice și care servește ca unitate de bază într-un sistem de măsurare. ◊ Etalon de aur (sau de argint) = unitate-tip a valorilor monetare. Etalon al prețurilor = prețuri impuse de lege printr-un etalon monetar. ♦ Model perfect al unei măsuri-tip, confecționat cu mare precizie și acceptat oficial spre a servi ca bază de comparație. ♦ Fig. Ceea ce poate servi drept model (de urmat). – Din fr. étalon.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 16 noiembrie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2023: nărui

S-a născut în 1930 Chinua Achebe, scriitor nigerian de limbă engleză. Cea mai cunoscută carte a sa, O lume se destramă, este considerată una dintre cele mai citite cărți din literatura africană și una dintre cele mai valoroase din ultimii 50 de ani.
iconița cuvântului zilei

2022: infanticid

În 1581 țarul Ivan cel Groaznic după o ceartă cu fiul său îl lovește din întâmplare cu bastonul său cu vârful de fier și îl rănește mortal. Pe 19 noiembrie 1581 țareviciul moare în urma unei febre puternice.
iconița cuvântului zilei

2021: conivență

Ziua Mondială a Toleranței (ONU)
iconița cuvântului zilei

2020: tolerantism

Ziua mondială a toleranței.
iconița cuvântului zilei

2019: consimilitudine

S-a născut în 1922 scriitorul portughez Jose Saramago laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1998. Unul dintre romanele sale se intitulează Omul duplicat.