Cuvântul zilei, 19 octombrie 2018

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
eschivă
© imagine Addell Design

ESCHÍVĂ, eschive, s. f. Procedeu tehnic de apărare folosit în box, care constă în aplecarea laterală a capului sau îndoirea picioarelor, pentru a lăsa lovitura adversarului să treacă pe alături sau pe deasupra. – Din fr. esquive.


Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 19 octombrie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2020: inorog

S-a născut în 1962 scriitoarea americano-britanică Tracy Chevalier, cunoscută mai ales pentru romanul său Fata cu cercel de perlă. Printre romanele sale traduse în limba română se numără și Doamna și licornul.
iconița cuvântului zilei

2019: vernacular

S-a născut în 1899 Miguel Ángel Asturias, scriitor guatemalez, câștigător al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1967. În scrierile sale Asturias a fost preocupat de miturile, legendele și tradițiile ancestrale ale culturii Maya, care în opinia sa stă la baza culturii guatemaleze.
iconița cuvântului zilei

2017: terfeli

În 1972 Heinrich Böll primește Premiul Nobel pentru Literatură. Unul dintre romanele sale se numește „Onoarea pierdută a Katharinei Blum”.
iconița cuvântului zilei

2016: agentură

Scriitorul britanic John le Carré împlinește 85 de ani. Printre romanele sale de spionaj se numără The Tailor of Panama, ecranizat și prezentat în România sub titlul Omul nostru din Panama.
iconița cuvântului zilei

2015: minnesang

În 1845 are loc avanpremiera operei Tannhäuser, a lui Richard Wagner. Tannhäuser a fost un poet și cântăreț medieval german.
iconița cuvântului zilei

2014: beatifica

30 de ani de la asasinarea preotului polonez Jerzy Popieluszko. În 2010 a fost beatificat.
iconița cuvântului zilei

2013: landșaft

1868: Se naște geograful Simion Mehedinți.
iconița cuvântului zilei

2012: pirostrie

1469: Căsătoria Isabellei de Castilla cu Ferdinand de Aragon.
iconița cuvântului zilei

2011: ludic

Comentarii