Cuvântul zilei, 10 august 2018

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
dezagrega
© imagine Vlad Enculescu

DEZAGREGA, pers. 3 dezagregă, vb. I. Refl. (Despre corpuri) A se desface în părțile constitutive. ♦ (Despre nucleul atomic al unui element; impr.) A se dezintegra. ♦ Fig. (Despre o comunitate) A-și pierde cu totul coeziunea. – După fr. désagréger.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 10 august în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2023: disproporție

În 1628 nava de război suedeză Vasa se scufundă în portul Stockholm după numai aproximativ 20 de minute de călătorie. Nava a fost construită la ordinul regelui Gustav Adolf, ca parte a expansiunii militare pe care a inițiat-o într-un război cu Polonia-Lituania (1621-1629). S-a vrut a fi una din cele mai puternice nave de război din lume, însă Vasa era periculos de instabilă, cu o greutate prea mare în structura superioară a carenei.
iconița cuvântului zilei

2022: intușabil

Gaumont, prima societate cinematografică din lume, a fost înființată în 1895, în Franța. Filmul Invincibilii (Intouchables) este cel mai mare succes de box-office al lor.
iconița cuvântului zilei

2021: iconotecă

În 1793 este inaugurat muzeul Luvru din Paris în fosta reședință regală ce purta același nume.
iconița cuvântului zilei

2020: bruschețe

În 2018 a avut loc intervenția în forță a jandarmilor la un miting antiguvernamental în Piața Victoriei din București, după ce unii protestatari au forțat gardurile. Jandarmii au intervenit cu spray-uri, gaze lacrimogene și tunuri de apă. Mai multe persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale.
iconița cuvântului zilei

2019: dveră

În 1500 Ștefan cel Mare dăruiește Mănăstirii Putna marea dveră a Răstignirii, o broderie de o valoare deosebită.