Cuvântul zilei, 18 iunie 2018

dexonline nu oferă cuvântul zilei direct prin e-mail. Există însă multe site-uri care fac acest lucru pentru orice RSS. Vă recomandăm Blogtrottr.
deporta
© imagine Addell Design

DEPORTA, deportez, vb. I. Tranz. A trimite forțat pe cineva într-o regiune îndepărtată, într-un lagăr de concentrare, ca măsură represivă, a condamna pe cineva la exil politic. – Din fr. déporter, lat. deportare.

Arhiva cuvintelor zilei

Cuvântul zilei de 18 iunie în alți ani:

iconița cuvântului zilei

2023: perseverență

În 1940 Winston Churchill rostește un discurs celebru în Camera Comunelor îndemnând la perseverență în război, după evacuarea Dunkirk și căderea Franței: „Așadar, să ne adunăm puterile și să ne asumăm datoriile și să ne comportăm astfel încât, dacă Imperiul Britanic și a sa Comunitate a Națiunilor durează o mie de ani, oamenii tot vor spune «acesta a fost cel mai bun moment al lor»”.
iconița cuvântului zilei

2022: legumăreț

Ziua gastronomiei durabile (ONU)
iconița cuvântului zilei

2021: inopinat

Jucătorul de șah iranian Alireza Firouzja împlinește 18 ani. Este clasat pe locul 12 în clasamentul FIDE. El a șocat lumea șahului după ce l-a învins în 2020 pe campionul mondial la șah Magnus Carlsen în finala Banter Blitz Cup.
iconița cuvântului zilei

2020: împoncișare

În 1940 în timpul celui de-al doilea război mondial, generalul francez Charles de Gaulle cere compatrioților săi, în cadrul unei emisiuni transmise de postul de radio BBC, să continue lupta. Discursul este cunoscut sub numele de Apelul de pe 18 iunie și a pus bazele Rezistenței franceze.
iconița cuvântului zilei

2019: piolet

S-a născut în 1886 alpinistul britanic George Mallory, unul dintre cei mai cunoscuți pionieri ai vârfului Everest, luând parte la primele trei expediții britanice de cucerire a Everestului, în prima parte a anilor 1920.